Muzealny Folwark Dominium Łomnica

Wnętrza pałacowe

Park pałacowy

Dom Wdów

Pałac Łomnica

Schloss Lomnitz

Istnieje częściowo

Wzmianki o typowej śląskiej wiosce Łomnica, położonej przy rzeczce Łomniczka, pochodzą już z XIV wieku. W Dolnej Łomnicy znajduje się posiadłość, której miała z biegiem czasu wielu właścicieli. Pierwszym wymienianym właścicielem Łomnicy była w XV i XVI wieku znana śląska rodzina von Zedlitz. Od połowy XVII wieku aż do 1738 roku Łomnica była w posiadaniu rodziny von Thomagnini, która wybudowała w roku 1720 stary pałac w rozpoznawalnej jeszcze dzisiaj barkowej formie. Przypuszczalnym budowniczym pałacu ...
Wzmianki o typowej śląskiej wiosce Łomnica, położonej przy rzeczce Łomniczka, pochodzą już z XIV wieku. W Dolnej Łomnicy znajduje się posiadłość, której miała z biegiem czasu wielu właścicieli. Pierwszym wymienianym właścicielem Łomnicy była w XV i XVI wieku znana śląska rodzina von Zedlitz. Od połowy XVII wieku aż do 1738 roku Łomnica była w posiadaniu rodziny von Thomagnini, która wybudowała w roku 1720 stary pałac w rozpoznawalnej jeszcze dzisiaj barkowej formie. Przypuszczalnym budowniczym pałacu był Martin Frantz, który w tym samym czasie wybudował Kościół Łaski pod wezwaniem Św. Krzyża w Jeleniej Górze. Prawdopodobnie najbardziej znaczącym w historii Pałacu Łomnica posiadaczem pałacu był patrycjusz Kristian Menzel z Jeleniej Góry. Od 1738 do 1811 roku Łomnica należała do tego bogatego kupca lnu z i jego potomków. Należał on do najbardziej wpływowych mieszkańców ówczesnego miasta. Około roku 1800 jego rodzina wybudowała oddalony zaledwie kilka metrów od dużego barokowego pałacu drugi budynek w klasycystycznym stylu tzw. "Mały Pałac" lub "Dom Wdów", aby stworzyć rezydencję dla starszej generacji rodzinnej. W 1835 roku Łomnicę nabył pruski ambasador na dworze sycylijskim Carl Gustav Ernst von Küster, który rozpoczął przebudowę pałacu w biedermajerowskim stylu pod kierownictwem ucznia Karla Schinkla, Alberta Tollberga. Aż do 1945 roku pałac pozostawał własnością rodziny von Küster. Po wywłaszczeniu majątek przejęła Polska Ludowa. W dużym pałacu urządzono szkołę, mały pałac przeznaczono na siedzibę PPH Wojanów. Od 1980 roku duży pałac popadał w ruinę. Na terenie parku składowano śmieci. W roku 1991 młode małżeństwo Ulrich i Elisabeth von Küster zdecydowali się uratować przed całkowitym zniszczeniem rodzinną posiadłość. Do dzisiaj udało się dzięki pracy z poświęceniem i ogromnej pomocy osób prywatnych, różnych stowarzyszeń i fundacji oraz okolicznej ludności i miejscowych instytucji przywrócić zewnętrznie pałacowi jego świetność. W roku 1995 kupiono również znajdujący się obok "Dom Wdowy". Tam także był potrzebny kapitalny remont. Park został stopniowo uprzątnięty i zrekonstruowany. Od roku 1997 w "Domu Wdowy" znajduje się mały hotel i restauracja. W Dużym Pałacu powstaje centrum kulturalne. Jego zadaniem będzie pielęgnowanie kultury i historii dolnośląskiej. W przyszłości będą się tu odbywać wystawy, seminaria, jak również konferencje. Tam znajdzie swoje miejsce stała ekspozycja wystawy "Dolina Zamków i Ogrodów - Kotlina Jeleniogórska - Wspólne dziedzictwo". Dodatkowo zostanie urządzonych kilka pokoi gościnnych i restauracja w starych piwnicach (żródło: . ).

Pałac w Łomnicy. Rysunek Friedricha Bernharda Wernera z "Topographia ...
    Pałac w Łomnicy na rycinie z teki Alexandra Dunckera. [Poprzednio ...