Virzzz: Mam zwidy czy na lewo od torowiska tramwajowego ?
Chrzanów
Agnieszka Węgiel: Witam, błąd ulicy. Właściwy adres Chrzanów ul. Dobczycka 6
Klub policyjny Śnieżka, pl. Muzealny, Wrocław
Virzzz: Urządzenia do pomiaru czasu noszone na wszelakich kończynach to chyba też oni....
pl. Narutowicza Gabriela, Leśnica
kitapczy: Widok na zachodnią pierzeję rynku z ul. Kościelnej. Po lewej widoczny hotel Fiebaga, po prawej Restaurant zur Reichshalle.
kitapczy: Nieistniejąca współcześnie dawna zabudowa pierzei południowej z narożnikiem południowo-wschodnim.

Kamieniec Ząbkowicki – nazwa miejscowości i jej części

Wszystko o Kamieńcu Ząbkowickim po 1945 r.

1. Nazwa tymczasowa miejscowości:
a. w dokumentach lokalnych:
--- „Kamieniec” – zapisana w Kronice Szkoły Podstawowej przez jej organizatora i kierownika, p. Henryka Szczudłowskiego „W dniu 02.X.1945 r. przyjechałem z rodziną do Kamieńca i zostałem przez zarząd miasta wprowadzony do budynku b. niemieckiej szkoły ewangelickiej przy ul. Parkowej nr 2.” (obecna ul. Młyńska nr 3).

b. w dokumentach urzędowych:
--- „Kamieniec” – wymieniona w M.P. 1946 nr 94 poz. 176, l.p. 174. (Zarządzenie Min. Przemysłu…).

2. Nazwa urzędowa miejscowości:
„Kamieniec Ząbkowicki” [wieś], pow. ząbkowicki, d. niem. „Kamenz” – M.P. 1947 nr 37 poz. 297, obow. od 15.03.1947 r.
-- „Istebka” (ad/Kamieniec Ząbkowicki), pow. ząbkowicki, d. niem. „Grunau” - M.P. 1948 nr 59 poz. 363, obow. od 28.06.1948 r.
-- "Łopienica" (ad/Kamieniec Ząbkowicki), pow. ząbkowicki, d. niem. "Laubnitz" - M.P. 1948 nr 59 poz. 363, obow. od 28.06.1948 r.
-- "Dęboróg" (ad/Kamieniec Ząbkowicki), pow. ząbkowicki; d. niem. "Eichvorwerk" - M. P. 1948 nr 78 poz. 692, obow. od 08.11.1948 r.

3. Nazwy stacji kolejowej:
a. w dokumentach kolejowych:
--- Stacja kolejowa "Kamienica nad Ochną" - Żródło: Dziennik Taryf i Zarządzeń Kolejowych, rok XIII-XVIII nr 10 z dnia 10 grudnia 1945 r., linia "Kamienica n. Ochną - Reichenstein";
--- Stacja kolejowa "Kamieniec nad Ochną" - Żródło:Dziennik Taryf i Zarządzeń Kolejowych, rok XIX nr 3 z dnia 15 marca 1946 r., "wykaz stacyj";
--- Stacja kolejowa „Kamieniec Ząbkowicki” – od 15.03.1947 r.

b. Nazwa urzędowa obiektu kolejowego:
"Kamieniec Ząbkowicki-Dworzec" (Goleniów Śląski), pow. ząbkowicki; d. niem. "Kamenz" - M.P. 1948 nr 59 poz. 363, obow. od 28.06.1948 r.

* * *
Urzędowe nazwy po przemianie ustrojowej:
Rozporządzenie Ministra Administracji i Cyfryzacji z dnia 13.12.2012 roku w sprawie urzędowego wykazu nazw miejscowości i ich części (Dz.U. 2013 poz. 200, obowiązuje od 28.02.2013 roku):
- „Kamieniec Ząbkowicki”, wieś, gm. Kamieniec Ząbkowicki, SIMC: 0852631
- „Goleniów Śląski”, część wsi Kamieniec Ząbkowicki, SIMC: 0852648

Uwagi i objaśnienia:
a. Po 1945 roku:
Nazwa „Ochna” dotyczy tymczasowej nazwy rzeki Budzówka (d. niem. Pause Bach). Jednak nazwa „Ochna”, poza dokumentami kolejowymi, nie występuje nigdzie w dokumentach Komisji Ustalania Nazw, która w pierwszym dokumencie dot. nazw fizjograficznych, tej rzece nadała nazwę:
„Wydrzyna, d. niem. Pause Bach, l. d. Nysy Kł." (M. P. 1947 nr 17, poz. 225, str. 9).
W kolejnym zbiorczym akcie prawnym) nadano nazwę:
"Budzówka, (poprzednio Wydrzyna), d. niem Pause B." (M. P. 1951 nr 62, poz. 825, l.p. 104).

b. „Miasto Kamieniec” – istniało niecały rok. Zarząd Miasta z burmistrzem Marianem Krawczykiem, to pierwszy tymczasowy organ polskiej administracji (wymieniony w kronice szkoły podstawowej w roku szkolnym 1945/46). W latach następnych istniała gmina (osiedle).

c. Od 1980 roku:
Wieś Goleniów Śląski została włączona do wsi Kamieniec Ząbkowicki jako jej część. [zwyczajowa nazwa: Kamieniec Ząbkowicki II]
Od tego roku zmiana nazw:
- Szkoła Podstawowa w Kamieńcu Ząbkowickim --> SP nr 1