Schronisko dla osób bezdomnych im. św. Siostry Faustyny

Brama pałacowa

Pałac Żukowice Dolne

Schloss Nieder Herrndorf

Około połowy XVII wieku rodzina von Berge (będąca właścicielem Żukowic od 1406 roku) buduje na swoje potrzeby drugi pałac w tak zwanych Żukowicach Dolnych. Prace budowlane trwają do 1719 roku. Na przełomie 1740 i 1741 roku ma tu swoją kwaterą król Prus Fryderyk II toczący wojnę o Śląsk. W 1743 roku ulega on przebudowie na okazałą późnobarokową rezydencję. W 1760 roku wielki pożar w wyniku działań wojny siedmioletniej (1756 – 1763) zniszczył pałac, który wkrótce, bo w 1763 roku zostaje odbudowany. ...
Około połowy XVII wieku rodzina von Berge (będąca właścicielem Żukowic od 1406 roku) buduje na swoje potrzeby drugi pałac w tak zwanych Żukowicach Dolnych. Prace budowlane trwają do 1719 roku. Na przełomie 1740 i 1741 roku ma tu swoją kwaterą król Prus Fryderyk II toczący wojnę o Śląsk. W 1743 roku ulega on przebudowie na okazałą późnobarokową rezydencję. W 1760 roku wielki pożar w wyniku działań wojny siedmioletniej (1756 – 1763) zniszczył pałac, który wkrótce, bo w 1763 roku zostaje odbudowany. Murowany z cegły, piętrowy, założony na planie prostokąta. W połowie XIX wieku otrzymał liczne dobudówki. Z dawnych bogatych ozdób fasad, wspartych na boniowanym cokole, zachował się jedynie okazały balkonowy portal. Do wnętrza prowadzi dwubiegowy westybul – paradna barokowa klatka schodowa. Pałac, będący siedzibą rodu von Berge do 1945 roku, zabezpieczony przed zniszczeniem czeka dziś na właściwego użytkownika. Sąsiednie zabudowania gospodarcze powstały na przełomie XVIII i XIX wieku, natomiast ocalały fragment parku krajobrazowego w końcu XVIII wieku. (Tomasz Mietlicki - )

Dwór z Żukowicach Dolnych ilustracji w Topographia Seu Compendium ...
    Dwór i kościół ewangelicki w Żukowicach Dolnych na ilustracji ...