Pomnik Juliusa Peppela

Julius Peppel Denkmal

Julius Peppel urodził się 9 maja 1851 r. w Gdańsku. Na temat jego lat młodości nie zachowały się niestety żadne wiadomości. Wiadomo, że w 1877 r. został burmistrzem Stallupönen (obecnie Nesterow, koło Kaliningradu), a w 1882r. zastępcą włodarza miasta Legnicy. W 1895 r. objął posadę burmistrza Brzegu, którą piastował przez następne 15 lat. Peppelowi zawdzięcza nasze miasto niespodziewanie szybki rozkwit. Tylko w czasie jego kadencji liczba mieszkańców Brzegu wzrosła z 21 304 do 29 035. Julius Peppel ...
Julius Peppel urodził się 9 maja 1851 r. w Gdańsku. Na temat jego lat młodości nie zachowały się niestety żadne wiadomości. Wiadomo, że w 1877 r. został burmistrzem Stallupönen (obecnie Nesterow, koło Kaliningradu), a w 1882r. zastępcą włodarza miasta Legnicy. W 1895 r. objął posadę burmistrza Brzegu, którą piastował przez następne 15 lat. Peppelowi zawdzięcza nasze miasto niespodziewanie szybki rozkwit. Tylko w czasie jego kadencji liczba mieszkańców Brzegu wzrosła z 21 304 do 29 035. Julius Peppel włączył w obręb miasta Brygidki (Briegischdorf - okolice ul. Starobrzeskiej)) i Rataje (Rathau). Powstały nowe koszary (1896/7), w latach 1899-1902 skanalizowano miasto, w 1906r. doprowadzono doń wodę z ujęcia w Gierszowicach, a od roku 1902 rozpoczęto sukcesywnie wymianę nawierzchni ulic i chodników. Na przełomie lat 1906/07 wybudowano w Brzegu elektrownię. W 1908 r. Juliusz Peppel założył dzięki zakupom oraz ofiarności właścicieli Skarbimierza i rodziny von Löbbecke (właścicieli nieistniejącej już cukrowni, która mieściła się w miejscu, gdzie obecnie znajduje się PG nr 1 oraz pałacyku przy ul. Chrobrego) na terenach południowego przedmieścia Brzegu miejski park, który w późniejszych czasach wdzięczni mieszkańcy nazwali jego imieniem, a nawet postawili mu w obrębie pięknej zieleni, dziś nieistniejący już, pomnik (1911).

Za .

Pomnik Juliusa Peppela burmistrza Brzegu, który był ustawiony ...