Krzyż Męka Pańska

Kaplica przedpogrzebowa

Kościół Najświętszego Serca Pana Jezusa

Kirche

Wybudowana w 1928 roku świątynia jest kościołem filialnym parafii w Sternalicach.
Z budową kościoła wiąże się ciekawa historia, opisana w wydanej w 2003 roku książce "75 lat kościoła w Radłowie" przez Irenę Gnot.
Radłowianie sami postanowili, że zbudują własny kościół, doprowadzając do sporu z ówczesnym proboszczem Sternalic, ks. Franciszkiem Dombkiem.
W 1927 roku Walenty Kistela, gospodarz z Radłowa, ofiarował pod budowę kościoła swoje pole w środku wsi.
Kiedy ludzie nie doczekali się przybycia proboszcza, który miał poświęcić plac pod budowę, Walenty Kistela uczynił to sam, obchodząc teren i skrapiając go wodą święconą, a zebrani mieszkańcy odmówili modlitwę. Za:

Radłów. Kościół, gospoda i rzeżnik Körnera oraz szkoła.
    Radłów - kościół, sklep, szkoła