Epitafium Siebilli Glaeser

Kościół cmentarny Bożego Ciała

Stary cmentarz komunalny

Początki cmentarza przy ul. Katowickiej w Kamiennej Górze sięgają XVIII wieku. Pierwotnie był to cmentarz katolicki. Na jego terenie znajduje się kościół Bożego Ciała, obecnie pomocniczy, pełniący funkcję kaplicy cmentarnej. Przy kościele znajduje się najstarsza część cmentarza. Przy końcu alei biegnącej od kościoła do głównej bramy znajduje się grób poświęcony "Pamięci 120 ofiar Filii obozu Gross - Rosen zamordowanych w latach 1941 - 1945 w Kamiennej Górze". Obecnie cmentarz nie jest rozbudowywany ...
Początki cmentarza przy ul. Katowickiej w Kamiennej Górze sięgają XVIII wieku. Pierwotnie był to cmentarz katolicki. Na jego terenie znajduje się kościół Bożego Ciała, obecnie pomocniczy, pełniący funkcję kaplicy cmentarnej. Przy kościele znajduje się najstarsza część cmentarza. Przy końcu alei biegnącej od kościoła do głównej bramy znajduje się grób poświęcony "Pamięci 120 ofiar Filii obozu Gross - Rosen zamordowanych w latach 1941 - 1945 w Kamiennej Górze". Obecnie cmentarz nie jest rozbudowywany i przyjmowane są jedynie pochówki na wcześniej zarezerwowanych kwaterach, nowe kwatery są tworzone na cmentarzu przy ul. Wałbrzyskiej.

Stary Cmentarz Komunalny w Kamiennej Górze.
    Zabytkowe płyty nagrobne w murze cmentarnym. Nico inny kadr niż ...