Wnętrze

Kościół św. Antoniego

Do 1830r. nie było we wsi żadnego budynku sakralnego. Pierwszy, którego wygląd nie jest znany, zbudowano w latach 1830 - 1845. Niedługo później, w latach 1853/ 1854 została wzniesiona w Wójtówce kaplica mszalna należąca do parafii w Lądku , nosząca wezwanie św. Antoniego Padewskiego. Zbudowano ją z fundacji właściciela tutejszych dóbr Kleina. Obiekt reprezentuje tradycyjny styl lokalnego budownictwa, w którym połączone zostały późny barok i wczesny ...
Do 1830r. nie było we wsi żadnego budynku sakralnego. Pierwszy, którego wygląd nie jest znany, zbudowano w latach 1830 - 1845. Niedługo później, w latach 1853/ 1854 została wzniesiona w Wójtówce kaplica mszalna należąca do parafii w Lądku , nosząca wezwanie św. Antoniego Padewskiego. Zbudowano ją z fundacji właściciela tutejszych dóbr Kleina. Obiekt reprezentuje tradycyjny styl lokalnego budownictwa, w którym połączone zostały późny barok i wczesny neoklasycyzm. Wnętrze kościoła zostało pokryte dekoracyjną, ornamentalną polichromią. Wyposażenie świątyni stanowią obecnie dzwon z 1799r. oraz ołtarz, figury droga krzyżowa pochodząca z XIXw. Za Iwoną Rybką - Ceglecką.

Wójtówka
    Kościół w Wójtówce. Zdjęcie nie jest mojego autorstwa.