Wnętrza i produkcja fabryki BSH

Krasnale BSH

Fabryka Bosch Siemens Hausgeraete BSH (dawny Wrozamet/Fagor)

Odlewnia Żeliwa i Metali, Wrocławskie Zakłady Metalurgiczne, Wrozamet, Fagor Mastercook S.A.

Fabryka Bosch und Siemens Hausgeraete BSH. Przy ul. Żmigrodzkiej 143 we Wrocławiu funkcjonują dwa zakłady: fabryka lodówek oraz piekarników firmy Bosch. W zakładach pracuje ok. 1000 osób. W kwietniu 2015 r. firma BSH zakupiła za 95 mln zł majątek po upadłej fabryce Fagor Mastercook. Nowy właściciel postanowił wybudować dwie fabryki sprzętu AGD na bazie dawnych zakładów Fagor. Inwestycja niemieckiego giganta w nowe linie produkcyjne pochłonęła ostatecznie 500 mln zł.

Zakłady we Wrocławiu utworzono w roku 1946, kiedy to na miejscu niemieckiej fabryki Knauth powstała Odlewnia Żeliwa i Metali oraz Wytwórnia Naczyń Emaliowanych. W listopadzie 1962 r. utworzono Wrocławskie Zakłady Metalurgiczne (WZM), specjalizujące się w produkcji kuchni węglowych i gazowych, pralek wirnikowych oraz odlewów z żeliwa i metali. W roku 1976 r. po raz pierwszy została użyta nazwa Wrozamet, powstała od pierwszych liter nazwy firmy – Wrocławskie Zakłady Metalurgiczne i przyjęto nazwę Zakłady Sprzętu Grzejnego Predom-Wrozamet. W 1997 r. spółka rozpoczęła współpracę z hiszpańską firmą Fagor, która w 2002 r. stała się jej jedynym właścicielem. W 2006 r. firma zmieniła nazwę na FagorMastercook S.A. W październiku 2013 r. został złożony wniosek o upadłość zakładów.

Wrocławskie Zakłady Metalurgiczne.
    Fragment linii produkcyjnej we wrocławskim Wrozamecie