Kamienica nr 24

Firma Max Brock

Kamienica nr 24 przy Freiburger Strasse (obecnie ul. Słowackiego) to pierwotnie siedziba założonej w 1904 roku firmy Max Brock, która powstała poprzez przejęcie przedsiębiorstwa Kohlengroßhandlung Gustava Böhma (wcześniej Böhm & Otto) po śmierci jej właściciela. Firma Max Brock zatrudniająca około 20 pracowników zajmowała się hurtowym handlem węglem, drewnem opałowym, nawozami i materiałami budowlanymi oraz świadczyła usługi finansowe. Max Brock współpracował z różnymi wałbrzyskimi przedsiębiorstwami: ...
Kamienica nr 24 przy Freiburger Strasse (obecnie ul. Słowackiego) to pierwotnie siedziba założonej w 1904 roku firmy Max Brock, która powstała poprzez przejęcie przedsiębiorstwa Kohlengroßhandlung Gustava Böhma (wcześniej Böhm & Otto) po śmierci jej właściciela. Firma Max Brock zatrudniająca około 20 pracowników zajmowała się hurtowym handlem węglem, drewnem opałowym, nawozami i materiałami budowlanymi oraz świadczyła usługi finansowe. Max Brock współpracował z różnymi wałbrzyskimi przedsiębiorstwami: Niederschlesischen Kohlen-Verkaufs-Ges.m.b.H., Baustoff-Großhandels-Ges.m.b.H. i Firmą Brockhoop&Co., Mineralöl-Großhandlung. Współcześnie ostatnim użytkownikiem budynku był Kredyt Bank, obecnie obiekt jest opuszczony.

Kamienica nr 24 przy Freiburger Strasse (obecnie ul. Słowackiego). ...
    Słowackiego 24, jedna z okazalszych kamienic przy tej ulicy. Wszystko ...