Publiczna Szkoła Podstawowa Specjalna nr 10 i Publiczne Gimnazjum Specjalne nr 10
Autor: RafalSzz°, Data dodania: 2015-05-05 21:06:38, Aktualizacja: 2016-03-02 00:26:08, Odsłon: 2840

W 1948 roku powstał oddział specjalny w budynku szkoły Towarzystwa Przyjaciół Dzieci. Prekursorem szkoły specjalnej w Wałbrzychu jest Pani Irena Połoszynowicz.
Oddział specjalny liczył 20 uczniów: 14 chłopców i 6 dziewcząt w wieku od 6 do 14 lat. W 1949 roku ze względu na wzrastającą liczbę uczniów, przeniesiono szkołę na ulicę Armii Czerwonej 35c.W nowym budynku znajdowały się 4 duże sale lekcyjne na parterze i na I piętrze. Na II piętrze mieściły się: kancelaria, kuchnia, magazyn żywnościowy, jadalnia oraz mieszkanie dla woźnego. Liczba uczniów i nauczycieli wzrasta. W 1954 roku w 6 oddziałach uczyło się 75 uczniów. Pracowało z nimi 6 nauczycieli i 2 inspektorów zawodów: krawiec i szewc. W 1970 roku przeniesiono szkołę na ulicę Lenina ( obecną Andersa ) w dzielnicy Biały Kamień. W 1972 roku w szkole pracowało 18 nauczycieli. Kwalifikowaniem dzieci do szkoły zajmowała się komisja działająca w szkole, w skład komisji wchodzili: lekarz pediatra, lekarz neurolog, psycholog oraz pedagog. 31 sierpnia 1972 roku Pani Irena Połoszynowicz założycielka szkoły odchodzi na emeryturę, nowym dyrektorem na krótki okres zostaje Pani Halina Bar. W 1973 roku następuje oddzielenie klas zawodowych od szkoły podstawowej. Szkoła Zawodowa Specjalna zostaje utworzona przy ulicy Reymonta w dzielnicy Podgórze. W tym samym roku obejmuje funkcje dyrektora Szkoły Podstawowej Specjalnej Pani Helena Foks. Szkoła pełni wiodącą rolę pod względem kwalifikacji zawodowych nauczycieli. Prowadzone są lekcje pokazowe dla nauczycieli szkół specjalnych, a także dla nauczycieli ze szkół masowych. Szkoła i pracownicy dostają różne wyróżnienia i odznaczenia przyznawane przez władze oświatowe i organizacje społeczne oraz polityczne. W 1986 roku Szkoła Podstawowa Specjalna przenosi się do budynku przy ulicy Ogrodowej. Szkoła kładzie duży nacisk na rehabilitację ruchową dzieci i młodzieży, ze względu na nowoczesną salę gimnastyczną i pływalnię. W szkole uczy się 200 dzieci uczących się w 17 oddziałach. W 1987 roku do szkoły przenosi się przedszkole specjalne z ulicy Lotników. Do przedszkola uczęszczają dzieci z głęboką niepełnosprawnością intelektualną, które po ukończeniu 10 roku życia przechodzą do klas „życia" funkcjonujących przy szkole od 1971 roku. W 1991 roku dyrektorem zostaje pani Beata Bujniewicz. W 1996 roku organem prowadzącym szkołę staje się Starostwo Powiatowe w Wałbrzychu. W 1996 roku funkcję dyrektora szkoły pełni pani Danuta Pierzynka następnie pani Iwona Nowakowska i Violetta Różańska-Rosińska. Według informacji z dostępnej szkolnej dokumentacji pozwolenie na użytkowanie obiektu sportowego "Basenu" jest z dnia 31.01.1997r. W maju 2011 roku zostaje rozwiązany Zespołu Szkół Specjalnych w Wałbrzychu, powstaje Publiczna Szkoła Podstawowa Specjalna nr 10 i Publiczne Gimnazjum Specjalne nr 10  w jednym budynku. Rozwiązanie statutu Zespołu Szkół Specjalnych, zostało spowodowane konfliktem pomiędzy dyrektorem a personelem szkoły. We wrześniu 2011 roku powierzono funkcję p.o. dyrektora Publicznej Szkoły Podstawowej Specjalnej nr 10 w Wałbrzychu pani Magdalenie Kwintal a funkcji dyrektora Publicznego Gimnazjum Specjalnego nr 10 pani Urszuli Grüner. W grudniu 2011 roku dyrektorem Publicznej Szkoły Podstawowej Specjalnej nr 10 w Wałbrzychu zostaje pani Dorotę Bogdańską. W 2011 roku w szkole zatrudnionych było 87 osób, w tym 63 nauczycieli.

Wydziały utworzone w szkole:

1. Publiczne Przedszkole Specjalne.

2. Publiczna Szkoła Podstawowa Specjalna nr 10

3. Publiczne Gimnazjum Specjalne nr 10 ( 1 września 1999 r. )

4. Warsztaty Terapii Zajęciowej przy PSPS nr 10. ( ok. 2000 r. )

Opracował RafalSzz w opraciu o oficjalną historię szkoły.

/ / / / 5a /
Petroniusz | 2015-05-05 22:19:48
Ciekawy artykuł. Popraw tylko kilka literówek i odmian a będzie OK. Aha, ustal również jak to było z datą budowy pływalni, bo w artykule podajesz dwie różne.
RafalSzz | 2015-05-05 23:14:21
Poprawione. Tak podaje dwie daty przypuszczalne otwarcia pływalni, gdyż nigdzie tego niema zapisanego. Będę chyba musiał zwrócić się do placówki, aby konkretnie uzyskać odpowiedź i datę otwarcia pływalni, dlatego napisałem prawdopodobnie.
Jeszcze popraw tytuł i będzie ok. :)
RafalSzz | 2015-05-06 16:23:52
Już dostałem informację ze szkoły, jest poprawiona i jest to 1997 rok kiedy basen został oddany do użytku, więcej szkoła nie posiada dokumentacji dotyczącej rozbudowy placówki. Poprawiłem też spacje i tytuł.
moose | 2015-05-06 14:24:55
W tekście jest dużo rozstrzelonych spacji. Warto ponownie tekst przerzucić do np. Worda i sprawdzić gdzie można je pościągać. Szybkim rzutem oka wyłapałem ze 30.