Ścieżka Przyrodnicza wokół stawów Trześniówki

XVII - XVIII

Ścieżka przyrodnicza Ruda Sułowska - wokół stawów Trześniówki. Długość ścieżki 5 km. Znakowana białym kwadratem z zielonym paskiem przekątnym. Trasa pętli tworzy pętlę, która umożliwia powrót do punktu wyjścia we wsi Ruda Sułowska lub do parkingu przy stawie Przydrożnym przy drodze nr 439 Milicz - Żmigród. Ruda Sułowska została założona w XVI w. przy zakładzie hutniczym przetwarzającym rudę darniową wydobywaną w miejscu dawnych stawów. Ścieżka przyrodnicza prowadzi groblami, które rozdzielają dawne ...
Ścieżka przyrodnicza Ruda Sułowska - wokół stawów Trześniówki. Długość ścieżki 5 km. Znakowana białym kwadratem z zielonym paskiem przekątnym. Trasa pętli tworzy pętlę, która umożliwia powrót do punktu wyjścia we wsi Ruda Sułowska lub do parkingu przy stawie Przydrożnym przy drodze nr 439 Milicz - Żmigród. Ruda Sułowska została założona w XVI w. przy zakładzie hutniczym przetwarzającym rudę darniową wydobywaną w miejscu dawnych stawów. Ścieżka przyrodnicza prowadzi groblami, które rozdzielają dawne duże stawy Żabiniec i Trześniówka (obecnie podzielone na mniejsze) oraz inne mniejsze akweny. Stawy są zarybiane co drugi rok, zatem zawsze część stawów wiosną jest pustych i zarasta drobną roślinnością naturalną zanim zostanie napełniona wodą oraz zarybiona, stwarzając przy tym dobre warunki dla rozwoju płazów, stąd w czerwcu stawy przepełnia kumkanie żab. Stawy są ostoją dla ptactwa wodnego.