Krzyż pokutny I z aureolą - Wałbrzych (Lubiechów)

Sühnekreuz I, Liebichau

W Wałbrzychu-Lubiechowie przy ulicy Wilczej 25, ale na gruntach ornych posesji numer 30, stoi na obecnej miedzy, a dawnej drodze wiejskiej, regularny (łaciński) krzyż pokutny z pełną aureolą, wykuty w średnioziarnistym zlepieńcu dolnokarbońskim (kulmowym), który buduje podłoże terenu. Na krzyżu brak jakichkolwiek znaków i napisów. Ponieważ ramiona krzyża są równoległe do dawnej drogi, przy której stoi,wydaje się, że jego ustawienie jest pierwotne. Według informacji miejscowej ludności część obiektu ...
W Wałbrzychu-Lubiechowie przy ulicy Wilczej 25, ale na gruntach ornych posesji numer 30, stoi na obecnej miedzy, a dawnej drodze wiejskiej, regularny (łaciński) krzyż pokutny z pełną aureolą, wykuty w średnioziarnistym zlepieńcu dolnokarbońskim (kulmowym), który buduje podłoże terenu. Na krzyżu brak jakichkolwiek znaków i napisów. Ponieważ ramiona krzyża są równoległe do dawnej drogi, przy której stoi,wydaje się, że jego ustawienie jest pierwotne. Według informacji miejscowej ludności część obiektu tkwiąca w gruncie wynosi około 70 centymetrów. Ogólna zatem wysokość krzyża wynosi około 140-150 centymetrów. Długość ramienia wschodniego wynosi 20 centymetrów, zachodniego 27 centymetrów, a ich szerokość 23 i 20 centymetrów. Przy grubości krzyża 26-27 centymetrów grubość aureoli wynosi 13 centymetrów. Zatem kształt i rzeźba krzyża zdają się wskazywać na jego stosunkowo młody wiek, prawdopodobnie na początek wieku XVI. Obiekt jest pod dobrą opieką miejscowej ludności i ze względu na lokalizację nie zagraża mu zniszczenie.
Pokaż więcej Pokaż mniej
  • [tekst dotyczący istniejących krzyży opracowano z maluteńkimi zmianami wg Kroniki Wałbrzyskiej, reszta tekstu wg Sagen Waldenburger Umgebung i Durch Waldenburger Straßen] Pod koniec XIX w. w granicach obecnego miasta Wałbrzycha było sześć krzyży. Według Daumanna i Steina (1925 rok) na początku tego wieku było już tylko pięć krzyży pokutnych, dziś natomiast są tylko cztery. Jeden z nich-zlokalizowany na Białym Kamieniu uległ zniszczeniu podczas wojny lub w okresie bezpośrednio po niej. Cztery pozostałe krzyże znajdują się : w Lubiechowie-dwa, w Poniatowie i w Gaju po jednym.
    hs - 2007-07-29

Krzyż pokutny w Lubiechowie (ten sam jak na http://wroclaw.hydral.com.pl/93553,foto.html ...
    Ilustracja z książki Max'a Hellmich'a.
    Krzyż pokutny w Lubiechowie.
    Krzyż w Lubiechowie
    komentarze: 0
    Krzyż z Lubiechowa w 1963 roku; teraz już nie jest pobielony http://wroclaw.hydral.com.pl/93553,foto.html
    Średniowieczny kamienny krzyż z tzw. aureolą z Lubiechowa (obecnie ...
    Lubiechów/ul.Wilcza 25-krzyż pokutny z tzw. "pełną aureolą",bez ...