Staw Polny

Staw Polny znajduje się w kompleksie Stawno koło wsi Dyminy. Latem na płyciznach na stawie zatrzymują się w dzień, a także nocują liczne mewy (śmieszki, białogłowe, romańskie i czarnogłowe). To także dobre miejsce na obserwowanie rybitw rzecznych i czarnych. Płytsze miejsca na stawie przyciągają żerujące brodźce śniade, krwawodzioby i rycyki, a także bociany czarne i czaple białe. W lipcu i sierpniu na stawie gromadzą się także duże ilości gęsi gęgawy - kilkaset ptaków odpoczywa w dzień wśród trzcin, ...
Staw Polny znajduje się w kompleksie Stawno koło wsi Dyminy. Latem na płyciznach na stawie zatrzymują się w dzień, a także nocują liczne mewy (śmieszki, białogłowe, romańskie i czarnogłowe). To także dobre miejsce na obserwowanie rybitw rzecznych i czarnych. Płytsze miejsca na stawie przyciągają żerujące brodźce śniade, krwawodzioby i rycyki, a także bociany czarne i czaple białe. W lipcu i sierpniu na stawie gromadzą się także duże ilości gęsi gęgawy - kilkaset ptaków odpoczywa w dzień wśród trzcin, a wieczorem przelatuje na pobliskie pola w poszukiwaniu dogodnych żerowisk. Jesienią, w trakcie odłowów na stawie można spotkać polujące na ryby czaple siwe, a także bieliki.

Staw Polny.
    Staw Polny w kompleksie Stawno.