Browar

Brauerei

W latach 1865 – 1880 właścicielem był Heinrich Müller. Browar leżał przy drodze głównej, jadąc z Opola na Brzeg na samym początku miejscowości po prawej stronie. Składał się z Sali tanecznej położonej w lewym skrzydle kompleksu, za którą znajdowała się kręgielnia, restauracji znajdującej się pośrodku, oraz słodowni i warzelni położonej w prawym skrzydle. Obok warzelni znajdowały się piwnice na lód, a za nią stodoła i zabudowania gospodarcze. Do browaru należało dosyć spore gospodarstwo rolne. Po ...
W latach 1865 – 1880 właścicielem był Heinrich Müller. Browar leżał przy drodze głównej, jadąc z Opola na Brzeg na samym początku miejscowości po prawej stronie. Składał się z Sali tanecznej położonej w lewym skrzydle kompleksu, za którą znajdowała się kręgielnia, restauracji znajdującej się pośrodku, oraz słodowni i warzelni położonej w prawym skrzydle. Obok warzelni znajdowały się piwnice na lód, a za nią stodoła i zabudowania gospodarcze. Do browaru należało dosyć spore gospodarstwo rolne. Po jego zamknięciu w 1880 roku słodownię wydzierżawił Julius Krombholz, właściciel browaru w Prószkowie. Produkował w niej słód na potrzeby własnego browaru do roku 1920. Pod koniec lat dwudziestych minionego wieku całość została zakupiona przez Ilsę Pohlan. Prowadziła ona restaurację z Salą i kręgielnią oraz gospsdarstwo rolne do końca drugiej wojny światowej. Budynek warzelni został przebudowany na mieszkania do wynajęcia. Podczas wojny w budynku tym mieszkali pracownicy przymusowi z ZSRR, którzy pracowali u okolicznych rolników. Prawdopodobnie ten fakt był powodem podpalenia budynków krótko po wojnie, Dziś po browarze nie ma śladu. Na terenie byłej sali tanecznej stoi sklep GS, prawdopodobnie początek lat siedemćdziesiątych. Reszta terenu jest wykorzystywana jako wysypisko śmieci. Ostatni właściciel mieszka do dziś w Dreźnie. Za: Piwowar -

Browar.
    To był zagadkowy obiekt na weekend ;-)