Mecz bokserski - IKS Ślęza i KS Pafawag 1948r. (w ramach WZO)

I K.S Ślęza Wrocław, [obecnie I Towarzystwo Sportowe INTAKUS-ŚLĘZA] - pierwszy wrocławski klub sportowy powstały w pięć tygodni po kapitulacji Festung Breslau. Założony 16 czerwca 1945 roku przez siedemnastu działaczy sportowych, jak i samych sportowców stał się sztandarowym klubem odradzającego się miasta.
Sekcja bokserska IKS-u, która dała właściwie początek wrocławskiemu pięściarstwu narodziła się w niezwykłych warunkach … wśród worków mąki, bochenków chleba i kosztów ciasta. Jednym z członków ...
Sekcja bokserska IKS-u, która dała właściwie początek wrocławskiemu pięściarstwu narodziła się w niezwykłych warunkach … wśród worków mąki, bochenków chleba i kosztów ciasta. Jednym z członków sekcji był piekarz Albin Kuc, a Jan Kulec nie bacząc na protesty żony udostępnił im dwa pokoje przy ul. Mikołaja 21. Z biegiem czasu pięściarze znaleźli inne lokum. W 1947 i 1948 roku o bokserach Ślęzy Wrocław głośno było w całej Polsce, kiedy to we Wrocławiu ulegają mistrzostwie Polski: drużyny z Warszawy i Gdańska, nie daje rady też i Pafawag. Ślęza remisuje nawet z Lazio Rzym! W tych meczach furorę robi Ryszard Waluga, który bezsprzecznie jest najlepszym bokserem w dziejach IKS-u. Krótko trwa jednak ta ‘epoka’. W 1950 r. Ślęza żegna się z I ligą i nie odzyskuje już swej hegemonii. Po połączeniu z Burzą Wrocław w 1958 r. kończy się sekcja bokserska.

Reprezentacja IKS Ślęza, przed meczem bokserskim z KS Pafawag, ...
    Reprezentacja KS Pafawag, przed meczem bokserskim z IKS Ślęza, ...