Figura Matki Boskiej - dawny pomnik wojenny (Serby)

Kościół św. św. Apostołów Piotra i Pawła

Evangelische Kirche

Kościół przy ul. Głównej 80a to poewangelicka świątynia z 1911 roku. Po zniszczeniach dokonanych w końcowej fazie II wojny światowej, decyzję o jego odbudowie podjęto w 1956 roku. Odbudowa nastąpiła w latach 1957 – 1959, a konsekrowany został przez arcybiskupa wrocławskiego Bolesława Kominka 25 października 1959 r. 31 sierpnia 1989 roku biskup gorzowski Józef Michalik dokonał erekcji parafii i powierzył ją posłudze OO. Redemptorystom. Z pierwotnego wyposażenia w tej skromnej świątyni nic do dnia ...
Kościół przy ul. Głównej 80a to poewangelicka świątynia z 1911 roku. Po zniszczeniach dokonanych w końcowej fazie II wojny światowej, decyzję o jego odbudowie podjęto w 1956 roku. Odbudowa nastąpiła w latach 1957 – 1959, a konsekrowany został przez arcybiskupa wrocławskiego Bolesława Kominka 25 października 1959 r. 31 sierpnia 1989 roku biskup gorzowski Józef Michalik dokonał erekcji parafii i powierzył ją posłudze OO. Redemptorystom. Z pierwotnego wyposażenia w tej skromnej świątyni nic do dnia dzisiejszego się nie zachowało. Na obecny wystrój składają się figury Zdzisława Bolanowskiego oraz malowidło ścienne ze scenami z życia Matki Bożej wykonane przez Eryka Pudełko. Artyści ci pochodzili z Tych, a swoje prace wykonali w 1975 roku. Za:

Trójpolówka z Serbów z dworcem na linii z Głogowa do Góry, kościołem ...
    komentarze: 0
    Serby - dawny kościół ewangelicki i szkoła.Podobne do https://dolny-slask.org.pl/3219961,foto.html?idEntity=504121 ...
    Kościół św. Apostołów Piotra i Pawła.
    Serby, dawny kościół ewangelicki.