Most drogowy (rz. Zielona / Ziębice (Wrocławskie) - ul. Prusa)
M
M
Rzeka Zielona w Księżu Małym

Rzeka Zielona

Schalune, Szalona

Zielona (Szalona) – rzeka (źródła w okolicach miasta Oławy), lewostronny dopływ I stopnia rzeki Oławy, wpadający do niej w południowo-wschodniej części Wrocławia. Do miasta wpływa z Radwanic w rejonie zajezdni autobusowej i pętli autobusowej przy ul. Tyskiej, przepływa pomiędzy Księżem Wielkim a Świątnikami i po pokonaniu w granicach miasta ok. 2,2 km wpada do Górnej Oławy w Parku Wschodnim.

W dolnym swym biegu, tuż przed ujściem do Oławy, Zielona przyjmuje z lewej strony – przy moście Świątnickim ...

W dolnym swym biegu, tuż przed ujściem do Oławy, Zielona przyjmuje z lewej strony – przy moście Świątnickim – swój dopływ, Krzywy Potok.