Kamienica nr 108

Gasthof zur Hopfenblüte

Jeszcze na początku XX wieku na parterze budynku Paul Passon prowadził restaurację (ówczesny numer budynku to 19). Restauracyjna kuchnia zajmowała pomieszczenie w sąsiednim budynku (w tamtym czasie nr 20, obecnie 1 Maja 110). Główne wejście do restauracji znajdowało się od frontu kamienicy. Około roku 1914 właścicielem obiektu została firma Schlesischen Aktien-Gesellschaft für Bierbrauerei und Malzfabrikation in Gottesberg. W piwnicy urządzono skład piwa, dawna restauracja została gospodą (Gasthof ...
Jeszcze na początku XX wieku na parterze budynku Paul Passon prowadził restaurację (ówczesny numer budynku to 19). Restauracyjna kuchnia zajmowała pomieszczenie w sąsiednim budynku (w tamtym czasie nr 20, obecnie 1 Maja 110). Główne wejście do restauracji znajdowało się od frontu kamienicy. Około roku 1914 właścicielem obiektu została firma Schlesischen Aktien-Gesellschaft für Bierbrauerei und Malzfabrikation in Gottesberg. W piwnicy urządzono skład piwa, dawna restauracja została gospodą (Gasthof zur Hopfenblüte). Zmieniła się również numeracja budynków przy tej ulicy. Budynek otrzymał nr 13/14 (przy Hauptstrasse). Po roku 1941 pomieszczenia gospody przekształcono na mieszkania. Wejście od strony głównej ulicy zostało zlikwidowane – pozostało jedno wejście od strony Kleine-Dorf Strasse – obecnie Puszkina.

Reklama restauracji "zur Hopfenblüte" Paula Passona, którą prowadził ...
    Po wojnie ten fragment Sobięcina zwany był " mijanka" ( od mijanki ...
    Wałbrzyska dzielnica Sobięcin. Po prawej budynek przy ul. 1 Maja ...
    Kamienica nr 108, za nią nr 106.
    Kamienica przy ul. 1 maja 108 widziana od strony ul. Puszkina.
    Kamienica nr 106, widok od wschodu. W głębi kamienice nr 108 i ...
    komentarze: 0
    Kamienica narożna nr 110, w tle 108 i 106. Porównanie https://polska-org.pl/979471,foto.html?idEntity=550532
    Front kamienicy nr 108.