Kamienica nr 17

Niewiele jest w Opolu budynków, które zachowały tyle oryginalnych elementów. Na jednym skrzydle drzwi widzimy rok powstania kamienicy, a na drugim inicjały rodziny Kampa, która była właścicielem budynku.
Niestety przy obróbce blacharskiej elewacji zostały ukradzione jej oryginalne cynkowe elementy. Prywatna firma, która kupiła kamienicę odrestaurowała pomieszczenia, pojawiła się w niej również winda. Jednym z najciekawszych elementów w budynku są oryginalne piece kaflowe sprowadzone z Lipska. Pierwszymi ...
Niestety przy obróbce blacharskiej elewacji zostały ukradzione jej oryginalne cynkowe elementy. Prywatna firma, która kupiła kamienicę odrestaurowała pomieszczenia, pojawiła się w niej również winda. Jednym z najciekawszych elementów w budynku są oryginalne piece kaflowe sprowadzone z Lipska. Pierwszymi właścicielami kamienicy była rodzina Lellek. Za:

Ulica Kościuszki.
    Opole, ul. Tadeusza Kościuszki dawniej Moltkestrasse.