Pomnik ofiar I i II wojny światowej (Zębowice)

Cmentarz parafialny

Kościół Wniebowzięcia NMP

Historia: Początki miejscowości wymienia dokument księcia opolskiego Kazimierza z 1225 r., w 1285 r. wzmiankowany jest proboszcz przy kościele Wszystkich Świętych; gotycki, konsekr. w 1477 r., kilkakrotnie odnawiany. Kościołem parafialnym był do 1810 r., odtąd służy jako pogrzebowy. Obecny kościół par. to dawny kościół opactwa cystersów, założonego ok. 1280 r. z opactwa Rudy Wielkie, zbudowany na przełomie XIII/XIV, po pożarach 1617, 1634 r. i 1733 r. przebudowywany, gotycki i barokowy, bazylikowy. ...
Historia: Początki miejscowości wymienia dokument księcia opolskiego Kazimierza z 1225 r., w 1285 r. wzmiankowany jest proboszcz przy kościele Wszystkich Świętych; gotycki, konsekr. w 1477 r., kilkakrotnie odnawiany. Kościołem parafialnym był do 1810 r., odtąd służy jako pogrzebowy. Obecny kościół par. to dawny kościół opactwa cystersów, założonego ok. 1280 r. z opactwa Rudy Wielkie, zbudowany na przełomie XIII/XIV, po pożarach 1617, 1634 r. i 1733 r. przebudowywany, gotycki i barokowy, bazylikowy. Od 1572 r. cystersi sprawowali duszpasterstwo w Jemielnicy do sekularyzacji w 1810 r. Za

Zębowice
    Kościół Wniebowzięcia NMP w Zębowicach