Przystanek kolejowy Kamieniczki (dawny)

Steinhäuser, Kamieniczko (do 1947 r.)

Status
Nie istnieje
Likwidacja

Przystanek Kamieniczki - powstał głównie dla turystów i kuracjuszy, którzy chętnie korzystali z kolei, by dostać się jak najbliżej Gór Sowich i rzeczonych Kamieniczek, które powstały w początku XX wieku jako osiedle letniskowo-willowe Bielawy. Przystanek otwarto po petycjach właścicieli pensjonatów w Kamieniczkach. Przybywający tu licznie turyści nie musieli wysiadać na stacji Bielawa Nowa i pół godziny iść do Kamieniczek, lecz tylko 10 minut. W dni wolne większość ruchu na przystanku generowali turyści. Na przystanku istniał skromny, parterowy budynek kasy biletowej z wiatą, a obok niego szalet. Nie było tutaj mijanki. Po 1945 roku znaczenie Kamieniczek zmalało po zaniechaniu działalności wielu gospód i hoteli. Tak więc już w połowie lat 60. przystanek zniknął z rozkładów jazdy. Dziś po przystanku nie został w zasadzie żaden widoczny ślad prócz zaasfaltowanego przejazdu kolejowego na ul. Korczaka. Tereny po linii sprzedano i powstało tam osiedle domów jednorodzinnych (moose - różne źródła)

Żartobliwe pozdrowienia z Bielawy i okolic - Kamieniczek. Największą ...
Zimowy widok na dawne osiedle Kamieniczki - dziś ul. Korczaka ...