Dom Towarowy Centrum (nieczynny)

Istnieje częściowo

Dom Towarowy "Centrum" został zbudowany w połowie lat 70.(otwarcie nastąpiło 20.03.1976 r.). Ówcześnie był to największy obiekt handlowy Zielonej Góry.
W latach 90. DT "Centrum" został kupiony przez firmę DTC Real Estate, która zamierzała zbudować na jego miejscu nowoczesny obiekt handlowy. Do realizacji tych zamierzeń nie doszło.
Kolejna zmiana właścicielska nastąpiła w 2011 r. - DT "Centrum" kupiła wówczas spółka Polmax (należąca do znanego biznesmena Piotra Gwizda). W planach nowego właściciela ...
Kolejna zmiana właścicielska nastąpiła w 2011 r. - DT "Centrum" kupiła wówczas spółka Polmax (należąca do znanego biznesmena Piotra Gwizda). W planach nowego właściciela było gruntowne odnowienie obiektu i przekształcenie w nowoczesne centrum handlowe. Kolejnym pomysłem było rozebranie starego DT "Centrum" i zbudowanie nowego od podstaw na jego miejscu, jednak nie doszło nawet do formalnego złożenia wniosku o rozbiórkę obiektu.
(stan z 2016r.)
[jawc]