Stodoła od str. zachodniej folwarku

Stodoła od str. wschodniej folwarku

- stodoła II
- stajnia z wozownią
- park z aleją
Za: MIASTO LEGNICA. GMINNA EWIDENCJA ZABYTKÓW NIERUCHOMYCH.

GMINNY PROGRAM OPIEKI NAD ZABYTKAMI MIASTA LEGNICY 2011-2015 (LEGNICA, KWIECIEŃ 2011 r) : zespół folwarczny Ludwikowo – większość budynków pozostającego obecnie prywatną własnością folwarku pozostaje nie użytkowane. Są to obiekty położone ...
- dwór
- obora
- stodoła I
- stodoła II
- park z aleją

GMINNY PROGRAM OPIEKI NAD ZABYTKAMI MIASTA LEGNICY 2011-2015 (LEGNICA, KWIECIEŃ 2011 r) : zespół folwarczny Ludwikowo – większość budynków pozostającego obecnie prywatną własnością folwarku pozostaje nie użytkowane. Są to obiekty położone na działce 34/26 Brak jest odpowiednichzabezpieczeń niektórych fragmentów budynków, które grożą zawaleniem z powodu osłabienia konstrukcji poprzez m.in. wycięcie belek stropowych i likwidację podpór. Teren folwarku nie jest ogrodzony oraz brak tablic informacyjnych o zagrożeniu zdrowia i życia osób przebywających wewnątrz i w pobliżu obiektów. Obiekty te są zagrożone dalszą degradacją i w konsekwencji zawaleniem. Obiekty wchodzące w skład zespołu są systematycznie niszczone. Skala bezprawnie prowadzonych tam regularnie, zapewne od kilku już lat, prac, które można określić mianem „rozbiórkowych”, doprowadziła do zawalenia się jednego z budynków – obory. Budynek ten był ze względu na jego wartości architektoniczne i usytuowanie – istotnym elementem folwarku. Zniszczeniem zagrożone są następujące obiekty: oficyna mieszkalna, obora,spichlerz i dwie stodoły.

Budowla folwarczna.
    Pozostałości folwarku. Na wklejce mapka z 1800 r. Pierwszy właściciel ...