Odlewnia Żeliwa Hydro Top

Henriettenhütte, Eisenwerk

Przemków znany był w przeszłości z wyrobu piwa, pierników, sukna, garnków i żelaza. Na osiedlu Młynów huta żelaza pracowała przypuszczalnie od XVII w. i zakończyła działalność przed 1807 r. W. 1794 r. hutę żelaza założono na obecnym osiedlu Duża Huta. W 1925 r. miejscowy przemysł hutniczy zatrudniał ponad 1000 pracowników. Za:
Od końca XIX w. funkcjonował na terenie dóbr przemkowskich piec hutniczy, w którym wytapiano miejscową rudę ...
Od końca XIX w. funkcjonował na terenie dóbr przemkowskich piec hutniczy, w którym wytapiano miejscową rudę darniową. W roku 1794 baron von Bibran, ówczesny właściciel Przemkowa, wybudował w tym miejscu hutę. W 1870 r. książę Friedrich von Schleswig-Holstein, syn Christiana Augusta, doprowadził do znacznej modernizacji i rozbudowy tej huty. W ten sposób doszło do powstania Henriettenhütte (huta otrzymała nazwę od imienia siostry księcia Friedricha, Henrietty). Wzrosło wówczas znacznie zapotrzebowanie na siłę roboczą. Prawdopodobnie wtedy zaczęły powstawać, przy dzisiejszej ulicy Szkolnej, domki robotników zatrudnionych w hucie, które w kolejnych dziesięcioleciach dały początek nowemu osiedlu. Za:

Przemków na kartce z końca XIX w. Wersja czarno-biała.
    Pozdrowienia z Przemkowa - koniec XIX wieku. Więcej o Przemkowie ...