Mogiły byłych proboszczów

Mogiły żołnierzy z I wojny światowej

Grób hrabiów von Garnier

Cmentarz

Friedhof

Cmentarz w Kotorzu Wielkim jest położony w centrum wsi, na północ od orientowanego, późnobarokowego kościoła parafialnego pod wezwaniem św. Michała. Sepulkralne napisy nagrobne, są wykute na cmentarnych nagrobkach, które w ogromnej większości powstały od około 1896 r. do 1919, umownie licząc czas ich powstania na lata zbliżone do daty zgonów umieszczonych na nagrobkach. Najczęściej informatorzy wiążą je z działalnością ks. Teodora Jankowskiego, który był kotorskim proboszczem w latach 1891-1919, ...
Cmentarz w Kotorzu Wielkim jest położony w centrum wsi, na północ od orientowanego, późnobarokowego kościoła parafialnego pod wezwaniem św. Michała. Sepulkralne napisy nagrobne, są wykute na cmentarnych nagrobkach, które w ogromnej większości powstały od około 1896 r. do 1919, umownie licząc czas ich powstania na lata zbliżone do daty zgonów umieszczonych na nagrobkach. Najczęściej informatorzy wiążą je z działalnością ks. Teodora Jankowskiego, który był kotorskim proboszczem w latach 1891-1919, czyli w okresie, gdy powstały prawie wszystkie tamtejsze napisy nagrobne. Są też tacy, którzy przyjmują, że autorów tych napisów było kilku. Wśród nich wymieniany jest poprzedzający ks. Jankowskiego, ks. Rudolf Lubecki, który podobnie jak ks. Jankowski pisał wiersze i był zainteresowany pogłębieniem wiary i refleksji religijnej wśród ludu, między innymi za pośrednictwem utworów poetyckich i literackich. Prawdopodobnie ks. Jankowski pragnął tego dokonać również za pośrednictwem napisów sepulkralnych na cmentarzu parafialnym. Teksty umieszczane z jego inicjatywy na tutejszych nagrobkach, miały przypominać o relacjach osoby zmarłej do Boga i żyjących osób i (lub) nawiązywać do sytuacji, w jakiej po śmierci bliskiej osoby znajdowali się członkowie rodzin zmarłych parafian. Dzięki staraniom ks. Jankowskiego, napisy zostały wykute w dobrym kamieniu, przez artystycznie uzdolnionego rzemieślnika, który brał pod uwagę nie tylko światło poszczególnych liter, ale i kompozycję zarówno samej tablicy jak i całego nagrobka, zdobionego niekiedy na lewej i prawej bocznej krawędzi ornamentami z stylizowanych kwiatów. Kute w marmurze czy granicie napisy były zapewne dość kosztowne, podobnie jak i większe nagrobki. Szczególnie najwyższe z nich osiągające ok. 2.5 m. wysokości. Inne miały przeważnie ok. 1.6 - 2 m wysokości. Jeden z dobrze zachowanych nagrobków posiada napisy po stronie przedniej i tylnej, oraz zdobienia w formie ornamentów z stylizowanych kwiatów po bocznych, węższych stronach stelli nagrobnej. z wszystkich inicjatyw budowlanych ks. Jankowskiego największą uwagę zwracał, na początku XX w, nowy cmentarz parafialny. Jego teren obsadzono tujami, a w centrum wybudowano ponad sześćdziesiąt kamiennych nagrobków o wysokiej klasie artystycznej. Ogromna z nich większość posiadała płyty z napisami nie spotykanymi na innych cmentarzach. Do XXI w. zachowało się tych nagrobków ok. pięćdziesiąt. Pierwotnie większość z nich posiadała okazałe krzyże i tablice z napisami. Obok głównego zbioru nagrobków z lat 1896 - 1916, jest kilka napisów z końca XX w. Tablice sepulkralne zostały wykute w marmurze, piaskowcu i tzw. czarnym granicie szwedzkim. Tylko jeden napis został namalowany na blasze w 1994 r. Więcej na:

Kotórz Wielki, kościół św. Michała Archanioła.
    Kilka ostatnich zabytkowych mogił na kotorskim cmentarzu. Niestety ...