Cmentarz przykościelny

Kościół św. Mikołaja

Kirche

Katolicka parafia Grabin powstała już w drugiej połowie XIV wieku; do ok. 1350 roku wioska należała do parafii w Bielicach. Obecny kościół św. Mikołaja wybudowany został w 1692 roku, a rozbudowany w 1728. Legenda głosi, że budynek nowej świątyni powstał w miejscu, w którym odnaleziono materiał do jej budowy, po tym jak w ciągu jednej nocy, z niewyjaśnionych przyczyn przemieścił się tam, choć wcześniej przez długi czas składowano go w całkiem innej części wioski. Kościół wyposażony był w dzwon, odlany ...
Katolicka parafia Grabin powstała już w drugiej połowie XIV wieku; do ok. 1350 roku wioska należała do parafii w Bielicach. Obecny kościół św. Mikołaja wybudowany został w 1692 roku, a rozbudowany w 1728. Legenda głosi, że budynek nowej świątyni powstał w miejscu, w którym odnaleziono materiał do jej budowy, po tym jak w ciągu jednej nocy, z niewyjaśnionych przyczyn przemieścił się tam, choć wcześniej przez długi czas składowano go w całkiem innej części wioski. Kościół wyposażony był w dzwon, odlany w 1602 roku przez Piotra Herela z Nysy. Wewnątrz znajdowała się gotycka rzeźba Matki Boskiej z początku XV wieku, barokowa rzeźba Chrystusa z XVIII wieku, rzeźba św. Jana Nepomucena z 1729 roku.
Od 1932 roku proboszczem był tu Erhard Morawetz. Cztery siostry zakonne pełniły służbę w przedszkolu i w tzw. izbie pielęgnacji chorych. Na końcu wioski stała mała kapliczka nazywana Dreifaltigkeitskapelle, a na okolicznych polach spotkać można było wiele krzyży, co dowodziło pobożności mieszkańców. O kwitnącym życiu wioski świadczył działający tu chór i orkiestra kościelna. Za:

Grabin - pałac, kościół i zajazd.
    Kościół św. Mikołaja w Grabinie - fragment widokówki.