Plebania

Krzyż

Kaplica Miłosierdzia Bożego

Parafia Miłosierdzia Bożego

Parafię Miłosierdzia Bożego powołał biskup Ignacy Dec w dniu 29 czerwca 2004 roku, wydzielając ją z parafii katedralnej pw. św. Stanisława i św. Wacława. Nowa parafia objęła swoim zasięgiem dzielnicę Zarzecze oraz Kolonię a jej pierwszym historycznym proboszczem został ks. Tomasz Zając. Rok po powołaniu parafii, w dniu 29 czerwca 2005r., proboszcz parafii sfinalizował zakup terenu przy ul. Rolniczej. Najpierw na tym terenie postawiono krzyż a następnie rozpoczęto remont budynku w celu zaadaptowania ...
Parafię Miłosierdzia Bożego powołał biskup Ignacy Dec w dniu 29 czerwca 2004 roku, wydzielając ją z parafii katedralnej pw. św. Stanisława i św. Wacława. Nowa parafia objęła swoim zasięgiem dzielnicę Zarzecze oraz Kolonię a jej pierwszym historycznym proboszczem został ks. Tomasz Zając. Rok po powołaniu parafii, w dniu 29 czerwca 2005r., proboszcz parafii sfinalizował zakup terenu przy ul. Rolniczej. Najpierw na tym terenie postawiono krzyż a następnie rozpoczęto remont budynku w celu zaadaptowania go na kaplicę. Już w listopadzie tego roku zakończono remont kaplicy oddając ją wiernym. Kaplicę pobłogosławi biskup Ignacy Dec. W latach 2007-2011 wybudowano na terenie parafii plebanię. W dniu 14 listopada 2007 roku ks. biskup Ignacy Dec poświęcił w katerze kamień węgielny pod budowę kościoła.
/Petroniusz w oparciu o /