Łapczyce
Hellrid: Wyszła kolejna fotka spod Sprembergu: Te same motywy pod oknami co powyższa fotka. Niech już admini zdecydują co dalej, ja uważam dalej że to Niemcy.
Kamienica nr 28 (dawna), ul. Kazimierza Wielkiego, Wrocław
wrotislau: Album można kupić na amerykańskim eBay-u za jedyne 1250$, niestety nie wysyłają do Polski. W albumie znajduje się też sporo zdjęć wykonanych we wnętrzach ale nie potrafię ich przypisać do konkretnego obiektu. Dla zainteresowanych:

foxi

Śladami św. Jana Pawła II po gminie Strzegom
Autor: LukaszGrzelik°, Data dodania: 2015-04-01 22:20:34, Aktualizacja: 2015-04-01 22:56:43, Odsłon: 2797

2 kwietnia br. mija 10 rocznica śmierci Jana Pawła II, w tym samym miesiącu minie też pierwsza rocznica zakończenia procesu kanonizacji i uznania Naszego Papieża za świętego Kościoła Katolickiego. Strzegom jakby przewidywał, że Wielki Polak zostanie wyniesiony na Ołtarze w trybie natychmiastowym – Santo Subito, ponieważ znaczył ślady pamięci jeszcze podczas trwania Jego pontyfikatu. W tej kwestii ubiegł Wadowice i Kraków.

Najwięcej  wizualnych i materialnych przykładów, nawiązujących do nauczania  Ojca Świętego oraz Jego wizerunki odnajdziemy w kościele pw. św. św. Apostołów Piotra i Pawła -  świątyni, której w dniu 15 września 2002 r.; w 10 rocznicę powstania Diecezji Legnickiej, polski Papież  nadał tytuł Bazyliki Mniejszej. Pierwsze wizerunki Jana Pawła II pojawiły się w Strzegomiu na początku lat 80. XX wieku, a przecież  Karol Wojtyła został papieżem w  1978 r.  Zatem najwcześniejszy ślad Jana Pawła II umieszczono podczas remontu dachu, w najwyższym punkcie wieży północnej. Było to porcelanowe popiersie Jana Pawła II. Wydarzenie to miało miejsce rok po zamachu na życie Ojca Świętego z 13 maja 1981 r. Pomysłodawcą był ówczesny kustosz strzegomskiej fary ks. Prałat Stanisław Siwiec, a wykonano je w  zakładach wyrobów szamotowych w Jaroszowie. We wnętrzu wypalonej w temp. 900 st. C i oblanej glazurą figury umieszczono w ampule dokumenty związane z historią naszego miasta ukazujące trudne czasy pontyfikatu Jana Pawła II. Kolejne ślady papieża to dwa witraże z jego wizerunkiem. Pierwszy znajduje się w oknie nawy południowej, drugi umieszczony po przeciwnej stronie, jego świetlny wizerunek przenika do bazyliki przez witraż zakrystii. W południowo – zachodniej części świątyni, w kaplicy św. Andrzeja znajdują się krzyże poświęcone przez „Naszego Rodaka” w 1997 r. we Wrocławiu.

.

Bazylika Mniejsza w Strzegomiu                       Pomnik Jana Pawła II przed Bazyliką Mniejszą              Krzyże poświęcone przez „Naszego Rodaka”          Witraż z wizearunkiem JP II                                                                                    w Strzegomiu                                                                   w 1997 r. we Wrocławiu

Po opuszczeniu Bazyliki znajdziemy się na placu, którego nazwa, na mocy uchwały Rady Miejskiej Gminy Strzegom z dnia 18 kwietnia 1997 r. została zmieniona z placu Kościelnego na plac Jana Pawła II. W tym miejscu znajdują się dwa kolejne symbole papieskie - odbudowany na pierwotnych fundamentach w 1994 r. dom Parafialny nazwany w hołdzie papieżowi Jego imieniem, który od początku swojego istnienia przez pełną dekadę stanowił siedzibę Katolickiego Uniwersytetu Ludowego oraz  pomnik papieża, będący pierwszym granitowym pomnikiem Jana Pawła II w Polsce.

Wspomniana figura Ojca Świętego powstała z inicjatywy Strzegomskiego Towarzystwa Inicjatyw Gospodarczych (STIG) oraz Duszpasterstwa Parafii pw. św. św. Apostołów Piotra i Pawła. Wykonawcą pomnika był artysta pochodzący z Międzyrzecza – Zbigniew Kulas. Uroczyste odsłonięcie pomnika nastąpiło 14 czerwca 1997 r. i było związane z 46 Kongresem Eucharystycznym, który odbył się we Wrocławiu oraz pielgrzymką papieża do Legnicy - ówczesnej stolicy Naszej Diecezji.

Inną korelację pomiędzy „polskim” Kongresem i pielgrzymką papieża do Legnicy dostrzeżemy w strzegomskim kościele pw. św. Barbary. Z tej okazji, począwszy od 7 maja 1997 r. świątynia stała się miejscem Wieczystej Adoracji Najświętszego Sakramentu. Na zachodniej fasadzie kościoła patronki strzegomskich skalników znajduje się granitowa tablica z wizerunkiem Jana Pawła II upamiętniająca opisane wydarzenie.

Kościół pw. Św. Barbary

Tablica dot. ustanowienia                                                             Wnętrze kościoła pw. św. Barbary                                                                                                                                     kaplicy wiecznej adoracji.

W kościele św. Jadwigi z okazji roku jubileuszowego 2000 rozpoczęto piękną tradycję odprawiania mszy św. 16 dnia każdego miesiąca. Data Liturgii jest uczczeniem i wotum wdzięczności Strzegomian za wybór Kardynała Karola Wojtyły na Stolicę Piotrową. W kościele znajduje się również obraz z wizerunkiem papieża.

W znajdującym się przy ul. Kościuszki kościele pw. Najświętszego Zbawiciela Świata i Matki Boskiej Szkaplerznej w Strzegomiu, balkony pierwszego piętra ozdobiono medalionami z wizerunkami 12 apostołów. W 2005 r. został wykonany 13 medalion przedstawiający wizerunek Jana Pawła II.  Pod portretem znajduje się  napis S. Joannes Paulus II. Wykonawcą wszystkich medalionów jest artysta Zbigniew Mil z Wrocławia. Kolejny ślad Ojca Świętego umieszczony jest w kaplicy miłosierdzia w formie  marmurowej tablicy odsłoniętej w dniu 27 kwietnia 2014 r. z wdzięczności za dar kanonizacji Jana Pawła II.

Z treści wypisanej na tablicy dowiadujemy się, że papież podobnie jak mieszkańcy słynącego z granitu Strzegomia wykonywał ciężką, fizyczną pracę w kamieniołomach. Należy zaznaczyć, że kapelanem górników-skalników i kamieniarzy diecezji świdnickiej od 01.12.2013 r. jest ks. kanonik Marek Żmuda – proboszcz parafii pw. Najświętszego Zbawiciela Świata i Matki Boskiej Szkaplerznej w Strzegomiu.

Ponadto na dziedzińcu plebanii dla uczczenia zakończenia procesu kanonizacji w 2014 r. ustawiono popiersie Jana Pawła II. Rzeźba została wykonana ok. 2000 r. przez artystę pochodzącego z Ukrainy i przez 14 pierwszych lat stanowiła ozdobę zakrystii.

Na obrzeżach miasta przy drodze krajowej nr 5 (trasa Wrocław – Jelenia Góra) wzniesiono Krzyż Światła upamiętniający historyczne wydarzenia początku trzeciego tysiąclecia a są nimi: nadanie przez Papieża Jana Pawła II tytułu Bazyliki Mniejszej (15.09.2002r.), powołanie do istnienia Diecezji Świdnickiej (15.03.2004r.) oraz  odejście Naszego Ojca Świętego do Domu Pana (2.04.2005r.).

Medalion z wizerunkiem JP II                                 Popiersie Jana Pawła II                                           Tablica pamiątkowa                                                  Krzyż Światła

Kamienne dedykacje dla Jana Pawła II są mocno widoczne na terenie wsi gminy Strzegom, czego najlepszym przykładem jest zbudowana w latach 1987-1992, z inicjatywy ks. Prałata Stanisława Siwca kaplica pomocnicza im. Błogosławionej Karoliny Kózkówny w Tomkowicach. Na fresku ołtarza głównego przedstawiono Jana Pawła II i patronkę kaplicy, którą 10 czerwca 1987 r. papież ogłosił błogosławioną. Ponad nimi wypisano zawołanie; „Niech odnowi oblicze tej ziemi”, które papież wypowiedział podczas pierwszej pielgrzymki do Ojczyzny w 1979 r. W Międzyrzeczu z  inicjatywy i na koszt mieszkańców postawiono w centrum Wsi obok krzyża niewielki, ale bardzo ładny pomnik Papieża Jana Pawła II, wykonany przez miejscowego rzeźbiarza śp. Zbigniewa Kulasa.

W hołdzie wielkiemu Polakowi i już świętemu w  Rusku powstał krzyż drewniany i kamienna tablica wraz z datą kanonizacji ufundowane przez Mieszkańców.  W Olszanach mieszkańcy ufundowali obelisk ku czci Jana Pawła II, a w Skarżycach w bieżącym roku, jak informuje Janusz Kazimierczak, sołtys Wsi,  planuje się postawienie nowego krzyża wraz z popiersiem papieża i stosowną inskrypcją, upamiętniającą kanonizację świętego.

Ślady Jana Pawła II odnajdziemy także w budynkach i budowlach o całkowicie świeckim charakterze. Portret Jana Pawła II został umieszczony także w sali obrad Urzędu Miejskiego w Strzegomiu –w  miejscu, gdzie zapadają najważniejsze decyzje stanowiące o rozwoju miasta.

Na terenie gminy Strzegom imię Jana Pawła II otrzymały trzy placówki oświatowe. W 2002 r. była to Szkoła Podstawowa w Kostrzy. Dyrekcja placówki przed tym wydarzeniem powzięła wiele zadań, które przybliżyły szkolnej społeczności osobę Papieża Polaka.  Obok szkoły postawiono w 2003 r. obelisk dedykowany Papieżowi z inskrypcją: „Świat was potrzebuje”. Szczególnie ważną rzeczą jest prowadzona od 1997 r. korespondencja ze Stolicą Piotrową i organizowanie wycieczek do Wadowic – miejsca urodzenia i wychowania Karola Wojtyły. Gimnazjum w Goczałkowie, które imię Jana Pawła II otrzymało na podstawie uchwały nr 8/06 Rady Miejskiej w Strzegomiu z dnia 15 lutego 2006 r. wspólnie ze Szkołą w Kostrzy organizuje wieczory poświęcone swojemu patronowi. Uchwałą nr 36/05 Rady Miejskiej w Strzegomiu z dnia 21 kwietnia 2005 r. imię Jana Pawła II otrzymało Gimnazjum nr 2 w Strzegomiu. Pół roku później Ordynariusz Diecezji Świdnickiej Biskup Ignacy Dec dokonał uroczystego poświęcenia sztandaru szkoły.

27 letni pontyfikat Jana Pawła II okazał się być przełomowym dla Polski i świata, a jego przesłanie do wszystkich ludzi o prawie do życia w pokoju, pomogło wlać w serca Polaków nadzieję o wolnym i niepodległym państwie.  Strzegomianie nie tylko znaczą ślady Papieża  św. Jana Pawła II, ale także zachowują w pamięci naukę Wielkiego Polaka.

Łukasz Grzelik - Przewodnik LGD Szlakiem Granitu

/ / /