Cmentarz przykościelny

Epitafia zewnętrzne

Brama kościelna

Kościół Wniebowzięcia Matki Bożej

Katholische Kirche

Kamienny kościół parafialny notowany od 1366 roku. Kościół ten należy do epoki wczesnego gotyku. Wskazują na to wąskie, wysoko rozmieszczone okna i ostry łuk tęczy. Podobny łuk zamyka portal wejściowy. Sklepienie krzyżowe nakrywające prezbiterium pochodzi z XVI wieku, jak i portal w północnej kruchcie. Barokizacja kościoła w XVIII wieku pozostawiła szereg zabytków wystroju, jak drewniane figury Matki Boskiej, św. Jana Nepomucena i św. Jana Ewangelisty z XVI wieku, oraz ołtarz główny. Obraz "Wniebowzięcia" ...
Kamienny kościół parafialny notowany od 1366 roku. Kościół ten należy do epoki wczesnego gotyku. Wskazują na to wąskie, wysoko rozmieszczone okna i ostry łuk tęczy. Podobny łuk zamyka portal wejściowy. Sklepienie krzyżowe nakrywające prezbiterium pochodzi z XVI wieku, jak i portal w północnej kruchcie. Barokizacja kościoła w XVIII wieku pozostawiła szereg zabytków wystroju, jak drewniane figury Matki Boskiej, św. Jana Nepomucena i św. Jana Ewangelisty z XVI wieku, oraz ołtarz główny. Obraz "Wniebowzięcia" umieszczony w ołtarzu głównym pochodzi z XIX wieku. W wojcieszowskim kościele zachowało się wiele zabytków dawnej sztuki rzeźbiarskiej z różnych okresów. W posadzkę prezbiterium wmontowano średniowieczne kamienie płyty nagrobne, a nagrobki okresu renesansu zdobią zewnętrzną ścianę kościoła. Ustawione we wnętrzu kościoła trzy gotyckie figury drewniane prezentuję umiejętności średniowiecznych rzeźbiarzy : Madonna datowana na rok 1500 oraz dwie święte z drugiego dziesięciolecia XVI wieku.
Od zachodu wznosi się wieża wtopiona w korpus kościoła. Jest to jak większość kościołów okolicy budowla kamienna. Na południowej ścianie kościoła znajdują się nagrobki renesansowe z początków z początków XVII w., należące przeważnie do tutejszej rodziny szlachckiej Sedlitzów. Na południowej ścianie znajduje się pięć płyt nagrobkowych rodziny Sedlitzów z XII w.
Obok kościoła znajduje się dawny budynek plebanii, dziś przebudowany, ale jak głosi umieszczona na nim tablica, powstał on w 1494 r. Kościól wraz z plebanią otacza mur, w którym znajduje się bramka (dwuosiowa) z datą 1605, ze skromną dekoracją późnorenesansową. Wg.

Kościół Wniebowzięcia Matki Bożej w Wojcieszowie.
    Widok na Wojcieszów Dolny z kościołami, ewangelickim i Wniebowzięcia ...