Dworzec kolejowy Gogolin

Empfangsgebaude Gogolin

Od 2014 r. dworzec kolejowy jest własnością gminy Gogolin, który przejął go nieodpłatnie od PKP. Od końca 2016 r. prowadzony jest gruntowny remont dworca - przebudowa na centrum przesiadkowe z biblioteką i centrum aktywizacji gospodarczej. Za bip.gogolin.pl :Przedmiotem zamówienia jest przebudowa, rozbudowa i nadbudowa budynku istniejącego dworca kolejowego na „Centrum przesiadkowe Gogolin” o kubaturze brutto 5000m3 i powierzchni netto 1528,81 m2 z niezbędną wewnętrzną i zewnętrzną infrastrukturą ...
Od 2014 r. dworzec kolejowy jest własnością gminy Gogolin, który przejął go nieodpłatnie od PKP. Od końca 2016 r. prowadzony jest gruntowny remont dworca - przebudowa na centrum przesiadkowe z biblioteką i centrum aktywizacji gospodarczej. Za bip.gogolin.pl :Przedmiotem zamówienia jest przebudowa, rozbudowa i nadbudowa budynku istniejącego dworca kolejowego na „Centrum przesiadkowe Gogolin” o kubaturze brutto 5000m3 i powierzchni netto 1528,81 m2 z niezbędną wewnętrzną i zewnętrzną infrastrukturą techniczną. Zamówienie obejmuje również zagospodarowanie terenu dla potrzeb planowanej inwestycji, parking utwardzony na 40 miejsc postojowych, w tym na autobusy. Przy dworcu zaprojektowano wiatę ok. 126,5m2 na parking dla rowerów i motorowerów na 66 miejsc. Pod wiatą usytuowany ma być budynek usługowy. W bliskim sąsiedztwie dworca planuje się również budowę śmietnika ok. 26,5m2 – odrębnego budynku ze ścianami pełnymi, murowanymi. Budynek centrum przesiadkowego będzie skupiał w trzech częściach kilka funkcji. Przede wszystkim budynek będzie służył podróżującym liniami kolejowymi, oraz korzystającym z usług komunikacji autobusowej i rowerowej (wypożyczalnia rowerów). W tym celu w części środkowej na parterze przewiduje się lokalizację centrum przesiadkowego tj.: poczekalnię, toalety, kasy biletowe, informację i pom. porządkowe. Na piętrze części środkowej zlokalizowana będzie sala konferencyjna. Część lewa składająca się z piwnicy, parteru, 1-go piętra oraz strychu (pom. technicznego) przewidziano pod bibliotekę miejską. Zaś część prawa składająca się z pom. piwnicznych, parteru, 1-go piętra i 2-go piętra przeznaczono pod inkubator przedsiębiorczości (pomieszczenia biurowe). Budynek wyposażony będzie w windy osobowe, kotłownie gazową, instalację c.o., instalację klimatyzacyjno – wentylacyjną, instalację elektryczną, instalację wodno – kanalizacyjną, kanalizację deszczową i instalację techniczną (internet, alarm, monitoring). W ramach zamówienia przewidywane są także dwie tablice interaktywne – zbiorcze tablice informacyjne LCD, które integrować będą różne systemy transportu publicznego w Centrum przesiadkowym i informować będą pasażerów o przyjazdach i odjazdach pociągów oraz autobusów. Przez cały okres realizacji przedmiotu zamówienia perony przy dworcu kolejowym muszą być dostępne dla podróżujących. Dodatkowo w odniesieniu do tymczasowej obsługi podróżnych Wykonawca musi przewidzieć i zapewnić budowę, prowadzenie oraz utrzymanie dworca tymczasowego przez cały okres realizacji przedmiotu zamówienia np. w modułowej zabudowie kontenerowej.

Dworzec kolejowy i któreś z wapienników.
    Dworzec kolejowy i wapienniki.