Kaszarnia (dawna)

Dampfmühle, Herrmanns Mühle

Istnieje częściowo

Kaszarnia w Kargowej przy ul. Dolnej 2 to dawny młyn parowy Herrmanna. Krótko po zakończeniu II wojny światowej stacjonujący w Kargowej Rosjanie dokonali częściowej rozbiórki młyna. W roku 1978 przy Zakładach Zbożowo-Młynarskich, na majątku dawnego młyna, uruchomiono kaszarnię. Zatrudnienie znalazło w niej 31 osób. Jej początkowa wydajność 40-45 ton po zakończeniu inwestycji osiągnęła wielkość 65 ton. Już w połowie lat 80. pojawiły się kłopoty z realizacją zadań produkcyjnych z powodu dekapitalizacji ...
Kaszarnia w Kargowej przy ul. Dolnej 2 to dawny młyn parowy Herrmanna. Krótko po zakończeniu II wojny światowej stacjonujący w Kargowej Rosjanie dokonali częściowej rozbiórki młyna. W roku 1978 przy Zakładach Zbożowo-Młynarskich, na majątku dawnego młyna, uruchomiono kaszarnię. Zatrudnienie znalazło w niej 31 osób. Jej początkowa wydajność 40-45 ton po zakończeniu inwestycji osiągnęła wielkość 65 ton. Już w połowie lat 80. pojawiły się kłopoty z realizacją zadań produkcyjnych z powodu dekapitalizacji sprzętu i zużycia parku maszynowego. Obecnie zakład nie produkuje kaszy, status - do ustalenia.
/Petroniusz za "Historia Kargowej", Gminna Biblioteka Publiczna im. Eugeniusza Paukszty w Kargowej, Zielona Góra 2013/

Kargowa - wiatrak, młyn (kaszarnia), dworzec
    Kargowa. Młyn wiatrowy, młyn parowy (kaszarnia) i dworzec kolejowy.