Pałac Rzeczyca (dawny)

Schloss Rietschütz

XVIIIw.
PRL

W pobliżu kościoła usytuowany jest park, w którym to wybudowano w 2 ćw. XVIII wieku pałac dla Christiane Wilhelmine von Schwerin z domu Schmettow. Od 1782 roku do II wojny światowej mieściła się w nim ewangelicka szkoła dla panien - fundacja dla szlachcianek ze zubożałych rodów. Pałac posadowiony na miejscu poprzedniego, należącego pierwotnie do rodu von Niebelschütz, dziś już nie istnieje. Brak pomysłu na jego wykorzystanie (po II wojnie światowej) spowodowało jego popadanie w ruinę. Jedyny dziś ...
W pobliżu kościoła usytuowany jest park, w którym to wybudowano w 2 ćw. XVIII wieku pałac dla Christiane Wilhelmine von Schwerin z domu Schmettow. Od 1782 roku do II wojny światowej mieściła się w nim ewangelicka szkoła dla panien - fundacja dla szlachcianek ze zubożałych rodów. Pałac posadowiony na miejscu poprzedniego, należącego pierwotnie do rodu von Niebelschütz, dziś już nie istnieje. Brak pomysłu na jego wykorzystanie (po II wojnie światowej) spowodowało jego popadanie w ruinę. Jedyny dziś ślad jaki pozostał to wyraźna wyniosłość terenu w parku za budynkiem Ochotniczej Straży Pożarnej. Istniejący kiedyś pawilon widokowy także został rozebrany, pozostał tylko fragment muru okalającego kiedyś posiadłość. Tomasz Mietlicki)

Rzeczyca na karcie pocztowej z początku XX w. Widzimy na niej ...
    Rzeczyca.