Adam i Ewa

Pałac Philipsbornów (dawny)

Schloss Klemzig

1945 / wczesny PRL

Pałac Philipsbornów, przed wojną nazywany Schloß Klemzig, powstał na przełomie XIX i XX wieku. Neorenesansowy budynek wzniesiony przez rodzinę von Philipsborn zachwycał swoją efektowną elewacją, a także liczącym blisko 1,5 ha parkiem przypałacowym. Niestety, podobnie jak szereg podobnych budynków na tzw. "Ziemiach Odzyskanych", nie przetrwał powojennej zawieruchy - najpierw w 1945 roku podpalili go żołnierze Armii Czerwonej, a ostatecznego zniszczenia dopełniła decyzja miejscowego PGR-u, który w ...
Pałac Philipsbornów, przed wojną nazywany Schloß Klemzig, powstał na przełomie XIX i XX wieku. Neorenesansowy budynek wzniesiony przez rodzinę von Philipsborn zachwycał swoją efektowną elewacją, a także liczącym blisko 1,5 ha parkiem przypałacowym. Niestety, podobnie jak szereg podobnych budynków na tzw. "Ziemiach Odzyskanych", nie przetrwał powojennej zawieruchy - najpierw w 1945 roku podpalili go żołnierze Armii Czerwonej, a ostatecznego zniszczenia dopełniła decyzja miejscowego PGR-u, który w latach 50. postanowił pałac rozebrać uzasadniając to "względami bezpieczeństwa". To co dzisiaj z pałacu pozostało szokuje - zwłaszcza, gdy spróbuje się teren ten porównać z wizerunkiem z przedwojennych pocztówek. I mimo że ostateczny los Schloß Klemzig został dopełniony tuż po wojnie to nawet to co z niego pozostało nie doczekało w spokoju naszych czasów - znajdująca się w parku rzeźba ogrodowa "Adam i Ewa" "zniknęła" w niewyjaśnionych okolicznościach w latach 90., a najlepiej zachowana pałacowa piwnica służy lokalnym mieszkańcom za nielegalne wysypisko śmieci...
Opis ze skrzynki

Litografia z Klępska