Budynek nr 11a-11b (d. sztab)

Budynek nr 12 (d. koszary)

Zespół Szkół Technicznych (d. koszary)

Pomnik wojenny 1866, 1870-1871 - artyleryjski (Szprotawa)

Koszary

Clausewitz - Kaserne. Feld Artilerie Rgt.von Pdbielski

Istnieje częściowo

Szprotawskie koszary. Znajdują sie one na północny zachód od centrum miasta, pomiędzy ulicami: Koszarowa, Kopernika, Słowackiego (kasyno oficerskie), Podgórna. Zostały zbudowane przez Niemców, budowę rozpoczęto w 1868 roku, pierwsze budynki były gotowe do zakwaterowania żołnierzy powracających z wojny francusko - pruskiej. Pierwotnie były one mniejsze niż obecnie, składały się z kilku budynków sztabowych, placu apelowego oraz stajni. Obiekt rozbudowywano w późniejszym czasie, stajnie zostały zastąpione ...
Szprotawskie koszary. Znajdują sie one na północny zachód od centrum miasta, pomiędzy ulicami: Koszarowa, Kopernika, Słowackiego (kasyno oficerskie), Podgórna. Zostały zbudowane przez Niemców, budowę rozpoczęto w 1868 roku, pierwsze budynki były gotowe do zakwaterowania żołnierzy powracających z wojny francusko - pruskiej. Pierwotnie były one mniejsze niż obecnie, składały się z kilku budynków sztabowych, placu apelowego oraz stajni. Obiekt rozbudowywano w późniejszym czasie, stajnie zostały zastąpione przez garaże. Po 1945 roku został zajęte przez wojska radzieckie. Stacjonował w nich 339 Batalion Łączności. Rosjanie powiększyli obiekt o garaże na pojazdy, ponadto w zachodniej części koszar wybudowali kryty ziemią schron - bunkier na którego górze ulokowane były maszty nadawcze. Po wyjeździe koszary powoli zagospodarowywano. Niektóre obiekty popadały w stopniową dewastację, nienadające się do użytkowania zostały rozebrane. Obecnie już tylko kilka świeci pustkami.

Szprotawa na pocztówce z początku XX wieku. Stare i nowe koszary ...
    Kanonierzy