Cmentarz przykościelny

Epitafia zewnętrzne

Kościół św. Katarzyny Aleksandryjskiej

Wzmiankowany już w 1330 roku kościoł św. Katarzyny (patronki kolejarzy) i znajdującego się za nim klasztoru. Oficjalnie wiadomo, że od 1350 roku Rozkochów posiadał już własny kościół i parafię. Obecna bryła kościoła murowanego pochodzi z 1817 roku. Ponownie ją odbudowano w latach 1947-1948, albowiem uległa uszkodzeniu w czasie działań wojennych. Wewnątrz zachowało się pierwotne prezbiterium. Spośród niezwykle cennych zabytków, znajdujących się w świątyni, należy zwrócić uwagę na: pochodzącą z pałacu, ...
Wzmiankowany już w 1330 roku kościoł św. Katarzyny (patronki kolejarzy) i znajdującego się za nim klasztoru. Oficjalnie wiadomo, że od 1350 roku Rozkochów posiadał już własny kościół i parafię. Obecna bryła kościoła murowanego pochodzi z 1817 roku. Ponownie ją odbudowano w latach 1947-1948, albowiem uległa uszkodzeniu w czasie działań wojennych. Wewnątrz zachowało się pierwotne prezbiterium. Spośród niezwykle cennych zabytków, znajdujących się w świątyni, należy zwrócić uwagę na: pochodzącą z pałacu, wmurowaną w ścianę kościoła żeliwną płytę z płaskorzeźbą Sądu Salomona z 1702 roku, późnobarokowy krucyfiks oraz klasycystyczne lichtarze na paschał z przełomu XVIII i XIX wieku. Wg.

Rozkochów - szkoła, kościół, plebania.
    Rozkochów - plebania, kościół, sklep.