Pensjonat Willa nad Zaporą

Haus Emden, Haus Nesthäkchen, Willa u Justyny

Dom należał do sławnej niemieckiej pisarki Else Ury.

"Tu, w królestwie Rübezahla, było naprawdę cudownie i pięknie"
80 lat temu, 13 stycznia 1943 roku w obozie Auschwitz-Birkenau zamordowana została Else Ury, pisarka, autorka książek dla dzieci i młodzieży. W latach 20. XX wieku kupiła willę w Karpaczu, jej dom "Haus Nesthäkchen", stał się azylem pisarki, gdzie spędzała czas do 1939 roku. Willa zachowała się do dziś (adres ul. Konstytucji 3 Maja 80). W oparciu ...

80 lat temu, 13 stycznia 1943 roku w obozie Auschwitz-Birkenau zamordowana została Else Ury, pisarka, autorka książek dla dzieci i młodzieży. W latach 20. XX wieku kupiła willę w Karpaczu, jej dom "Haus Nesthäkchen", stał się azylem pisarki, gdzie spędzała czas do 1939 roku. Willa zachowała się do dziś (adres ul. Konstytucji 3 Maja 80). W oparciu o jej prozę powstał sześcioczęściowy serial telewizyjny "Nesthäkchen" (1983).
Jelenia Góra, Karpacz i Karkonosze pojawiają się jako miejsce akcji w jej noweli "Hänschen Tunichgut: Eine Erzählung für junge Mädchen". Jest nawet wątek spotkania z G.Hauptmannem w Jagniątkowie!
W dialogi dzieła wplecione są ciekawe opisy:
"Karkonosze w swoim śnieżnobiałym gronostajowym futrze stały się na chwilę widoczne w słońcu, by zaraz znów zniknąć za gęstniejącą kurtyną płatków śniegu". "Jakby zima chciała wyładować cały swój gniew na Kotlinie Jeleniogórskiej, zanim będzie musiała odejść na dobre",. "Jeśli słuchasz uważnie, możesz wyraźnie usłyszeć śmiech Rübezahla w czasie burzy". "Las otworzył się i przywitał jasnobłękitny łańcuch Karkonoszy. Nad Śnieżką było jedynie lekkie zachmurzenie. Wyglądała prawie jak twarz z długą brodą. Czy to Rübezahl?". "Tu, w królestwie Rübezahla, było naprawdę cudownie i pięknie. Po prawej wielki staw zionął głębiną. Głęboka czerń, niezgłębiona niczym oko Rübezahla".

Info.

Ten dom pod numerem 191 dawnej Dorfstraße (ul. Karkonoska) był ...