Zapomniany masowy grób
Autor: RafalSzz°, Data dodania: 2015-03-14 23:12:33, Aktualizacja: 2015-03-14 23:12:33, Odsłon: 1825

Masowy grób żydów i jeńców na cmentarzu komunalny w Szczawnie Zdroju ( Friedhof Konradsthal )

Przed II wojną światową  w latach 30 na terenie obecnego  "nowego" cmentarza, zlokalizowany był masowy grób z pogromu żydów. Na tym terenie pochowano w masowym grobie ludzi pochodzenia żydowskiego, liczba pochowanych ludzi nie jest znana. Ta informacja wypłynęła od człowieka pochodzenia niemieckiego, mieszkańca wałbrzyskiej dzielnicy Biały Kamień.

Następnie w  latach 1943–1945 w masowym grobie chowano zamordowanych jeńców, którzy przebywali w  obozie koncentracyjnym zlokalizowanym  przy stacji kolejowej Biały Kamień, która obecnie  mieści się w Wałbrzychu. Tą informacje podali polscy więźniowie tego obozu.

Lokalizacja masowego grobu

Grób znajdował się na nieużytkach rolnych przy cmentarzu w Szczawnie Zdroju. Prowadziła do niego polna droga, obecna ulica Bolesława Prusa. Idąc polną drogą od wałbrzyskiej ulicy Miłosnej po lewej stronie było wzniesienie  porośnięte krzakami.
Czyli podsumowując to wszystko, to za bramą cmentarną i parkingiem  od ulicy B. Prusa, po lewej stronie był zlokalizowany masowy grób.

Po wojnie  w tej lokalizacji odnajdywane były ludzkie szczątki, przez bawiących się tam dzieci. Jest też prawdopodobne, że na tym terenie między cmentarzem a ul. Górną znajdują się inne szczątki.

Wg. świadka mieszkańca pobliskiego osiedla, który widział tam zlokalizowaną dużą ilość ludzkich szczątków, wszystko działo się podczas rozbudowy cmentarza.

RafałSzz w oparciu o Muzeum Żydów Polskich - Dzieje wałbrzyskich żydów

/ / / / /