Kościół ewangelicko-augsburski

Evang. kriche

XIX w.

Kościół ewangelicki zbudowany pod koniec XIX wieku (poświęcono go w 1892 r. ) związany jest z XX-wieczną kolonizacją wsi. Kościół w Karczowie stanowi filię brzeskiej parafii Ewangelicko-Augsburskiej .

Od roku 1520 reformacja pojawiła się w Karczowie i miała ogromny wpływ na mieszkańców. Karczów był wtedy w większości wyznania ewangelickiego.

Do 1594r. ewangelicy odprawiali swoje nabożeństwa w kościele katolickim w Karczowie (w 1840r. kościół ewangelicki otrzymał miejsce w północnej części ...

Do 1594r. ewangelicy odprawiali swoje nabożeństwa w kościele katolickim w Karczowie (w 1840r. kościół ewangelicki otrzymał miejsce w północnej części Karczowa na stworzenie cmentarza ewangelickiego). W późniejszych latach do kościoła tego przyjeżdżali również ewangelicy z Dąbrowy, Naroka, Skarbiszowa i Ciepielowic). W roku 1891 ewangelicy zaczęli sami budować kościół. Było ich wtedy 580 osób (390 z Karczowa i 190 z Dąbrowy). Później doszło jeszcze 73 wyznawców ze Skarbiszowa, 57 z Naroka i 32 osoby z Ciepielowic.
Od 1892 – 1937 nabożeństwa odprawiał pastor Müller, od 1937 do końca II wojny światowej pastor Johannes Petron, od 1952r. Stanisław Żwak, od 1990r. Marian Niemiec. Obecny pastor, mieszkaniec Brzegu Sławomir Fonfara w Karczowie działa od 200 roku .
Nabożeństwa odbywają sie w każdą druga i czwartą niedzielę miesiąca. Kościół miał w tych czasach swój chór ewangelicki.
W czasach powojennych kościół stracił wielu wiernych. Liczba zboru zmniejszyła się do 130 osób. W obecnych latach kościół ten jest filią parafii ewangelickiej w Brzegu. W 1991r. ewangelicy obchodzili 100 lecie kościoła żródło: - FM

Karczów
    Karczów