Publiczna Szkoła Podstawowa nr 1 im. Jana Brzechwy

Knaben-Mittelschule

Budynek, w którym mieści się szkoła ma ponad stuletnią historię. Został zbudowany w 1900 roku z przeznaczeniem na szkołę średnią dla chłopców. Oprócz placówki oświatowej miały tu swoją siedzibę: Biblioteka Ludowa wraz z Czytelnią i Muzeum Starożytności.
W tym właśnie budynku 3 listopada 1945 roku rozpoczęła swoją działalność Siedmioklasowa Publiczna Szkoła Powszechna. Naukę podjęło około stu uczniów, a kadrę nauczycielską stanowiło pięciu nauczycieli. Placówką kierował osadnik wojskowy Ludwik Kimber. ...
W tym właśnie budynku 3 listopada 1945 roku rozpoczęła swoją działalność Siedmioklasowa Publiczna Szkoła Powszechna. Naukę podjęło około stu uczniów, a kadrę nauczycielską stanowiło pięciu nauczycieli. Placówką kierował osadnik wojskowy Ludwik Kimber. Za:

Szkoła dla chłopców w Żaganiu.
    Żagań. Kościół Łaski, Kościół Podwyższenia Krzyża Świętego oraz ...