Pomnik Friedricha Ludwiga Jahna

Pomnik Tysiąclecia Państwa Polskiego

Park Chrztu Polski

Promenade, Promenada spacerowa

Promenadę spacerową założono w roku 1911. Łączy ona ul. Piłsudskiego z ul. św. Barbary w okolicach hali sportowej. Wzdłuż promenady ustawiono ławki posadzono drzewa. W roku 1911 przy promenadzie postawiono pomnik F. L. Jahna. Po roku 1945 przy promenadzie nazywanej potocznie "alejkami" przez kilkadziesiąt lat odbywał się drobny handel warzywami i kwiatami. Na początku lat 80. XX w. teren uporządkowano tworząc nowe ciągi spacerowe. Kolejna drobna modernizacja miała miejsce na początku XXI wieku.
W dniu 31 marca 2016 r. Rada Miejska w Nowej Soli podjęła uchwałę nr XXV/181/16 o nadaniu nazwy "Park Chrztu Polski" parkowi miejskiemu położonemu na działkach nr 567/8 i 566/1. Teren parku objął m.in. dotychczasową "Promenadę".
/Petroniusz w oparciu o Nowosolskie ulice, tom 3, Muzeum Miejskie, Nowa Sól 2011 i uchwałę Rady Miejskiej w Nowej Soli nr XXV/181/16 z 31.03.2016 r./

Park przed kościołem św. Antoniego
    Promenada w Nowej Soli z pomnikiem Friedricha Ludwiga Jahna (1778-1852), ...