Masyw Brzeźnicy
Łowacz (283 m n.p.m.)

Obniżenie Otmuchowskie

Obniżenie Otmuchowskie (332.16) - płaskodenna dolina położona na Przedgórzu Sudeckim, od południa sąsiaduje z Przedgórzem Paczkowskim, od południowego zachodu z Górami Bardzkimi, od północy Wzgórzami Strzelińskimi, a od wschodu z Doliną Nysy Kłodzkiej. Położone jest w południowo-zachodnim podregionie województwa opolskiego (na zachód od Nysy) oraz w województwie dolnośląskim (na wschód od Ząbkowic Śląskich). Najważniejsze miejscowości to Kamieniec Ząbkowicki, Paczków, Otmuchów i Ząbkowice Śląskie, ...
Obniżenie Otmuchowskie (332.16) - płaskodenna dolina położona na Przedgórzu Sudeckim, od południa sąsiaduje z Przedgórzem Paczkowskim, od południowego zachodu z Górami Bardzkimi, od północy Wzgórzami Strzelińskimi, a od wschodu z Doliną Nysy Kłodzkiej. Położone jest w południowo-zachodnim podregionie województwa opolskiego (na zachód od Nysy) oraz w województwie dolnośląskim (na wschód od Ząbkowic Śląskich). Najważniejsze miejscowości to Kamieniec Ząbkowicki, Paczków, Otmuchów i Ząbkowice Śląskie, położone w stanowiącym mikroregion Obniżenia Otmuchowskiego Obniżeniu Ząbkowickim. Powstała jako zapadlisko tektoniczne wypełnione następnie osadami wodnymi pozostawionymi przez topniejący lodowiec oraz Nysę Kłodzką. Dawna pradolina Nysy Kłodzkiej. Naniesione osady są intensywnie eksploatowane, jako dobrej jakości żwiry, wzdłuż niemalże całej Nysy Kłodzkiej na tym obszarze. Na terenie obniżenia otmuchowskiego utworzono zbiorniki retencyjne, pierwszy przed wojną w latach 1928-33 (Jezioro Otmuchowskie), drugi po wojnie w 1972 (Jezioro Nyskie), trzeci w latach 90. na zachód od Paczkowa - na obszarze wyrobisk żwirowych spiętrzono wody Nysy Kłodzkiej tworząc zbiorniki Topola i Kozielno zwane Zalewem Paczkowskim.
Źródło opisu i więcej informacji: Wikipedia .