Wojewódzka Biblioteka Publiczna im. Emanuela Smołki

Zabytkowe zbiory biblioteczne

Od 1965 roku obiekt należy do Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej im. Emanuela Smołki w Opolu. W zamku mieszczą się najcenniejsze zbiory biblioteczne: starodruki, rękopisy, grafika i kartografia zabytkowa. Na szczególną uwagę zasługują rękopisy: pergaminowe spisane w XIV wieku w kancelariach książąt opolskich, urbarz miasta Niemodlina z 1581 roku, akt nadania szlachectwa Luzo Dolbergowi z 1713 roku spisany na pergaminie i ozdobny pięknym herbem nobilitacyjnym. Są też akta kościelne, miejskie i szkolne, ...
Od 1965 roku obiekt należy do Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej im. Emanuela Smołki w Opolu. W zamku mieszczą się najcenniejsze zbiory biblioteczne: starodruki, rękopisy, grafika i kartografia zabytkowa. Na szczególną uwagę zasługują rękopisy: pergaminowe spisane w XIV wieku w kancelariach książąt opolskich, urbarz miasta Niemodlina z 1581 roku, akt nadania szlachectwa Luzo Dolbergowi z 1713 roku spisany na pergaminie i ozdobny pięknym herbem nobilitacyjnym. Są też akta kościelne, miejskie i szkolne, archiwa rodzinne, pamiętniki i kroniki. Do bardziej znaczących dokumentów można zaliczyć korespondencję, jaką otrzymywali dawni właściciele rogowskiego zamku - Kurt von Haugwitz oraz jego syn Paul. Z zachowanych 105 listów warto wymienić, wysłany z Wenecji w 1817 roku, list od angielskiego poety Byrona. Dużą wartość przedstawiają starodruki, wśród nich cztery inkunabuły z najcenniejszym Missale Vratislaviense, wydrukowanym w 1499 roku w Moguncji przez Piotra Schoffera.

Wielopolowa widokówka z zamkiem w Rogowie Opolskim
    Zamek - Oddział Zbiorów Zabytkowych Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej ...