Sosna francuska (dawna)

W 1813 r. wieś zajęli Francuzi, którzy postanowili wybudować tu obóz wojskowy. Oficerowie z dowództwa korpusu marszałka Mortiera zakwaterowali się we dworze w Małoszowicach. Dla pozostałych żołnierzy (ok. 8000) wybudowano obszerne baraki, kantynę i punkt opatrunkowy. 15 sierpnia 1813 r. obchodzono w nim hucznie urodziny cesarza Napoleona. Podczas pokazów fajerwerków doszło do pożaru, który strawił część baraków. Francuzi opuścili ostatecznie okolicę po klęsce w bitwie nad Kaczawą. Według tradycji, ...
W 1813 r. wieś zajęli Francuzi, którzy postanowili wybudować tu obóz wojskowy. Oficerowie z dowództwa korpusu marszałka Mortiera zakwaterowali się we dworze w Małoszowicach. Dla pozostałych żołnierzy (ok. 8000) wybudowano obszerne baraki, kantynę i punkt opatrunkowy. 15 sierpnia 1813 r. obchodzono w nim hucznie urodziny cesarza Napoleona. Podczas pokazów fajerwerków doszło do pożaru, który strawił część baraków. Francuzi opuścili ostatecznie okolicę po klęsce w bitwie nad Kaczawą. Według tradycji, pamiątką po Francuzach była osobliwość przyrodnicza – sosna zrośnięta korzeniami z dębem rosła w miejscu obozu jeszcze w latach 30. XX w. (Tomasz Mietlicki).
Przybliżona lokalizacja obiektu według

Królikowice na przedwojennej pocztówce: zajazd Liebisch'a, pałac, ...