Dzwonnica

Kościół ewangelicki (nie istnieje)

Evangelische Kirche Kolzig

W roku 1766 właściciel wsi Kolsko, graf von Schlabrendorff, przeznaczył znaczną sumę na budowę świątyni dla ewangelików. Budowę ukończono dopiero w 1775 roku. Ściany murowanego kościoła wzniesionego na planie ośmioboku podkreślono ryzalitami, zwieńczonymi tympanonami. Do jednej ze ścian przylegała zakrystia. Na środku wielospadowego dachu znajdowała się ośmioboczna wieżyczka zegarowa z latarnią przykrytą baniastym dachem. Wewnątrz kościoła znajdowały się empory wsparte na filarach. Przy kościele ...
W roku 1766 właściciel wsi Kolsko, graf von Schlabrendorff, przeznaczył znaczną sumę na budowę świątyni dla ewangelików. Budowę ukończono dopiero w 1775 roku. Ściany murowanego kościoła wzniesionego na planie ośmioboku podkreślono ryzalitami, zwieńczonymi tympanonami. Do jednej ze ścian przylegała zakrystia. Na środku wielospadowego dachu znajdowała się ośmioboczna wieżyczka zegarowa z latarnią przykrytą baniastym dachem. Wewnątrz kościoła znajdowały się empory wsparte na filarach. Przy kościele wybudowano drewnianą dzwonnicę . W roku 1862 miał miejsce remont kościoła. Po roku 1945 świątyni nie użytkowano. W roku 1962 na polecenie władz powiatowych dokonano rozbiórki kościoła i dzwonnicy. Obecnie w miejscu dawnego kościoła i dzwonnicy znajduje się Przedszkole Publiczne w Kolsku wraz z placem zabaw.
/Petroniusz na podstawie opracowania: Budowle sakralne powiatu nowosolskiego, Tomasz Andrzejewski, Muzeum Miejskie w Nowej Soli, 2007 i informacji własnych od mieszkańców/

Kolsko - Kościoły, Gospoda i Pałac.
    Kolsko na pocztówce litograficznej z końca XIX w. Pałac, kościół ...