Zdjęcia niezidentyfikowane (Wrocław), Wrocław
pavelo: Całkiem możliwe, że ten napis to Heringe. Byłoby dobrze, jakby tak jeszcze sprawdził kol. pietrzepawle w adressbuchach z 1911 lub 1912, czy faktycznie wcześniej też handlowano tam rybami. Jakoś ciężko mi znaleźć inne podobnie wyglądające skrzyżowanie...
Instalacja Paprykarz Szczeciński, ul. Wendy Apolinarego Tadeusza, Szczecin
MacGyver_74: Jeżeli chcesz przypomnieć sobie tamte wrażenia to polecam paprykarz z firmy Łosoś w Ustce. Zachowali oryginalne proporcje. :)

Telefon i Wrocław 14

Kiedyś, już dość dawno temu, zadzwonił do mnie kolega mojego pierwszego męża.

/ /
Na dzisiejszy wieczór polecam "telefoniczne" opowiadanie Zoni :)
StaSta | 2015-03-07 21:27:01
Jedno sprostowanie: na zdjęciu (chyba nawet moim) pokazany jest portal wejścia do Telekomunikacji Polskiej (Orange) nr 134. Wiem, bo pracowałem tam trochę lat. Urząd Pocztowy Wrocław 14 mieści się pod nr 138 (bardziej w prawo). Ale to taki może mało istotny szczagół.
zonia | 2015-03-07 21:44:49
To prawda, ale nie znalazłam zdjęcia z wejścia na pocztę, a ten portal jest taki piękny! Może w końcu wybiorę się do Wrocławia i zrobię sobie sana zdjęcie.
maras | 2015-03-07 21:50:03
Dla przypomnienia, w czasach o których mowa w opowiadaniu istniał jeden "słuszny" urząd PPTiT (Polska Poczta Telegraf i Telefon), więc kwestia numeracji wejść nie miała znaczenia, bo firma była jedna. Gdyby Zonia pisała o współczesnych czasach to jak najbardziej trzeba by było sprostować, a tak jest wszystko w porządku, nawet w szczegółach.
StaSta | 2015-03-08 10:02:53
Zadaję pytanie: czy to było (jest) wejście do Urzędu Pocztowego nr 14 a szczególnie w czasach opisywanych przez Zonię? Struktura organizacyjna firmy ma tu chyba najmniejsze znaczenie.
phantasma1958 | 2015-03-08 19:37:07
Masz nadal zniewalający!
Kat | 2015-03-31 16:59:46
Ja na 14-tce nawet pracowałem dorywczo jako listonosz w czasie ferii zimowych a było to w latach 1979-81. Kasa marna ale przygoda fajna. To była nasza poczta, bo mieszkaliśmy przy al.Kasztanowej.
Jur51 | 2015-03-31 21:20:20
Ja pamiętam z 14-tki taką zsyp dla paczek. Furgon, zwykle stara cytryna z demobilu stawała na podjeżdzie z boku a ludzie ręcznie przerzucali paczki. A ile ich było ?