pl. Wolności, Syców
Danuta B.: Będzie odbudowa?
Widoki z wieży Ratusza, Strzelce Opolskie
kitapczy: W centrum, na prawo od dzwonnicy, dawna plebania, dziś budynek mieszkalny.
Kamienica nr 18, ul. Leipziger Straße, Görlitz
pavelo: Zgadza się. Kiedyś tego szukałem i sprawdzałem w książkach adresowych, ale o tym zapomniałem. To jest ta kamienica w centrum kadru - . Założyłem obiekt i przypisałem.
Zamek Świny, Świny
bungulator: Dopisałem do portalu i do mostu.
Dom nr 126, ul. Warszawska, Sanniki
Paulus,: Dziękuję

t.ziemlicki@wp.pl
t.ziemlicki@wp.pl

Profesor Tadeusz Baranowski

Urodził się w 1910 r. we Lwowie, zmarł w 1993 r. we Wrocławiu

(...)Tadeusz Baranowski. Urodził się w 1910 r. we Lwowie, zmarł w 1993 r. we Wrocławiu, gdzie jest pochowany na cmentarzu komunalnym. Pan profesor Tadeusz Baranowski w 1934 r. we Lwowie ukończył Akademię Medyczną i rozpoczął swoją pracę w zakresie badań naukowych. Przybył do Wrocławia 9 maja 1945 r. jako pionier Wrocławia z pierwszą grupą z Kresów Wschodnich, a dokładnie przybył ze Lwowa poprzez Kraków.

Po przybyciu pan profesor bardzo intensywnie włączył się w życie akademickie Wrocławia. Był m.in. szefem i założycielem Komitetu Obrony Budynków Uniwersytetu Wrocławskiego. Przewodził właśnie temu ciału i bronił przed rabunkiem czy przed innymi przejawami dewastacji. Od 1950 r. do 1981 r. pan profesor Tadeusz Baranowski był profesorem Akademii Medycznej we Wrocławiu, a latach 1965―1968 był rektorem tejże uczelni. Po 1968 r. stracił to stanowisko. W latach 1955―1970 był profesorem biochemii Instytutu Immunologii Terapii Doświadczalnej Państwowej Akademii Nauk, od 1955 r. ― profesor zwyczajny Polskiej Akademii Nauk. Profesor Tadeusz Baranowski jest odkrywcą enzymu zwanego jego imieniem, jego nazwiskiem ― enzym Baranowskiego.

Włożył wiele swojego wkładu uniwersyteckiego właśnie w pracach nad produkcją przemysłową preparatu ACTH ― to jest hormon peptydowy przysadki mózgowej, pobudza korę nadnerczy. Pan profesor Baranowski jest autorem ok. 160 prac naukowych, wypromował 20 doktorów, z których 17 zostało profesorami i otworzyło swoje katedry badawcze. Bardzo proszę o pozytywny odzew i głosowanie „za”, żeby rondo w ciągu ul. Eugeniusza Kwiatkowskiego, który był budowniczym Gdyni, współbudowniczym Centralnego Okręgu Przemysłowego, również urodzonym we Lwowie nosiło imię jego również wspaniałego i wielkiego naukowca, imieniem Tadeusza Baranowskiego. Jednocześnie proszę o wniesienie autopoprawki, żeby to rondo nazywało się nie „profesora Tadeusza Baranowskiego”, ale rondo imieniem Tadeusza Baranowskiego. Po konsultacjach taką poprawkę zgłaszam i jeszcze raz proszę o pozytywne głosowanie.(...)

Fragment protokołu z Uchwały nr LXV/1698/14 z 6 listopada 2014r. RM Wrocławia

/ / / /