Krzyż pokutny - Niwnice (I)

Krzyż pokutny o wymiarach w cm (65 szer. x 101 dług. x ? grub.), ma wyryte tajemnicze narzędzie zbrodni wyglądające jak wiosło o wymiarach w cm 13 szer. x 90 dług; z tym że u góry widać jakby ostrze noża - został ostatnio zidentyfikowany jako "goedendag" - średniowieczna broń flamandzka w postaci drąga zakończonego szpikulcem . Jest on wmurowany w mur cmentarny od strony szosy, po lewej stronie bramy wejściowej prowadzącej na teren kościelny. ...
Krzyż pokutny o wymiarach w cm (65 szer. x 101 dług. x ? grub.), ma wyryte tajemnicze narzędzie zbrodni wyglądające jak wiosło o wymiarach w cm 13 szer. x 90 dług; z tym że u góry widać jakby ostrze noża - został ostatnio zidentyfikowany jako "goedendag" - średniowieczna broń flamandzka w postaci drąga zakończonego szpikulcem . Jest on wmurowany w mur cmentarny od strony szosy, po lewej stronie bramy wejściowej prowadzącej na teren kościelny. Pomiędzy krzyżem, a bramą ustawiono krzyż z Jezusem, od którego prowadzą strome schodki. Wg. .

Niwnice - krzyż pokutny z rytem włóczni w murze otaczającym kościół ...
    Tajemniczy ryt na krzyżu w Niwnicach został ostatnio zidentyfikowany ...