Pomnik Schillera (dawny)

Szkoła Podstawowa nr 4 im. Janusza Korczaka (oddział)

Realgymnasium, städtische Realschule, Liceum Ogólnokształcące, Gimnazjum nr 2 im. Mikołaja Kopernika

"Liceum Ogólnokształcące im. Mikołaja Kopernika w Chojnowie ma bogatą i daleko sięgającą w przeszłość historię.

Zalążkiem obecnego Liceum była męska szkoła średnia, która była połączona z ewangelicką szkołą męską. Do 1900 roku szkoła ta liczyła pięć klas. […] Starania wpływowych kół mieszczańskich dążyły do tego, aby szkołę średnią rozbudować w szkołę realną. Zjednoczonym trudem magistratu i obywateli udało się w końcu. W listopadzie 1906 roku otrzymano zezwolenie na założenie szkoły realnej. ...

Zalążkiem obecnego Liceum była męska szkoła średnia, która była połączona z ewangelicką szkołą męską. Do 1900 roku szkoła ta liczyła pięć klas. […] Starania wpływowych kół mieszczańskich dążyły do tego, aby szkołę średnią rozbudować w szkołę realną. Zjednoczonym trudem magistratu i obywateli udało się w końcu. W listopadzie 1906 roku otrzymano zezwolenie na założenie szkoły realnej. Ogromną trudność stanowiło wystaranie się o siły nauczycielskie, […] nowa szkoła mogła być otwarta jesienią 1907 roku. […] Brakowało pomieszczeń […], więc ruszyła energicznie budowa własnego budynku. W październiku 1909 roku można było otworzyć nowy gmach szkoły realnej [obecnie siedziba Gimnazjum nr.2, przy ul. Konarskiego 4]"

W okresie międzywojennym szkołę przekształcono w Reformacyjne-Realne Progimnazjum. Roku szkolny 1927/1928 upamiętnił się zniesieniem zakazu wstępu dziewcząt do Szkoły.

W październiku 1945 roku, z inicjatywy Juliusza Poźniaka, Stanisława Malickiego, Zbigniewa Schneiberga i Romualda Szyszkowskiego, podjęto starania o przywrócenie działalności Szkoły, która niebawem otrzymała nazwę Państwowego Gimnazjum i Liceum Koedukacyjnego i Ogólnokształcącego. Zajęcia w roku 1946 rozpoczęły się przy minimalnych ilościach sprzętu szkolnego. Młodzież siedziała na prowizorycznych, często przyniesionych z domu meblach. Pomoce naukowe wykonywano własnoręcznie.

Rok szkolny 1980/1981 przyniósł kolejną reorganizację Szkoły – powołano Zespół Szkół Ogólnokształcących, w skład którego weszło Liceum wraz ze Szkołą Podstawową Nr 2.

Od początku roku szkolnego 2001/2002 Liceum funkcjonuje w strukturze Powiatowego Zespołu Szkół w Chojnowie. Siedzibą Szkoły jest budynek przy ulicy Poźniaków 2 -

Źródła:

1. Helena Januszewska, „Liceum Ogólnokształcące w Chojnowie", Opole 1987.

2. „50 lat Liceum Ogólnokształcącego im. Mikołaja Kopernika w Chojnowie. 1946-1996", oprac. Stanisław Horodecki, Chojnów 1996. Za:

Gimnazjum w przedwojennym Chojnowie.
    Szkoła realna w Chojnowie, obecnie Gimnazjum nr 2 im. Mikołaja ...