Wnętrze kościoła

Dom modlitwy (dawny)

Kościół Opatrzności Bożej

Evangelische Kirche

Kościół pomocniczy Opatrzności Bożej - zbudowany 1784-1785 w stylu klasycystycznym jako dawny zbór ewangelicki w miejscu niedużego kościoła szachulcowego z 1744 r. Wieża kościoła dobudowana została w XIX wieku według projektu miejscowego mistrza murarskiego. Budowla złożona na rzucie prostokąta , salowa z dachem mansardowym .Obecnie należy do parafii Marii Magdaleny
....Osobny rozdział w dziejach parafii stanowią losy kościoła poewangelickiego. Tuż po wojnie budynek kościoła był systematycznie ...
....Osobny rozdział w dziejach parafii stanowią losy kościoła poewangelickiego. Tuż po wojnie budynek kościoła był systematycznie dewastowany. Część wyposażenia, w tym ołtarz wywieziono do Krosna Odrzańskiego, reszta została zniszczona. Do dziś nie jest do końca wyjaśniona sprawa kradzieży dwóch dzwonów z kościelnej wieży. Pod koniec lat 50. budynek zaczął być wykorzystywany jako magazyn fabryki mebli. Dzięki różnym zabiegom Zielonogórskie Fabryki Mebli sfinansowały remont dachu kościoła. W roku 1978 ks. Majocha, po usilnych staraniach odzyskał kościół dla miejscowych wiernych. Wielkim nakładem sił i środków, od 1985 r. przez 5 lat dokonywano jego odnowy. Całość budynku otynkowano, wieża została pokryta miedzianą blachą, założona nowy krzyż na jej szczycie. Od podstaw odbudowano wnętrze - wykonano ołtarz, ławki, założono oświetlenie, nową posadzkę, zakupiono wyposażenie, dobudowano zakrystię. 16 października 1990 r. nastąpiło poświęcenie przez ks. bp ordynariusza Józefa Michalika kościoła pw. Opatrzności Bożej, który jest największym obiektem kultu religijnego w gminie. Wg. .

Gruss z Nowego Miasteczka.
    Dawny kościół ewangelicki w Nowym Miasteczku.