Kamienica nr 5

Weidenstrasse Nr 5 A. Winke Billardfabrik

Członkowie pierwszego Zarządu Związku Zawodowego Drukarzy (pierwszy po II WŚ związek zawodowy na Dolnym Śląsku - przyp. aut.) zabrali się energicznie do dzieła. Najbardziej palącą sprawą było uzyskanie budynku dla związku oraz wstępne opracowanie i uzgodnienie podstawowych warunków pracy i płacy. (...) Uzyskano od władz miejskich 4-piętrowy duży budynek z oficyną przy ul. Wierzbowej 5. Z początkiem września (...) zamieszkałych tam Niemców usunięto, a na budynku mieszczono tablicę z napisem: "Związek ...
Członkowie pierwszego Zarządu Związku Zawodowego Drukarzy (pierwszy po II WŚ związek zawodowy na Dolnym Śląsku - przyp. aut.) zabrali się energicznie do dzieła. Najbardziej palącą sprawą było uzyskanie budynku dla związku oraz wstępne opracowanie i uzgodnienie podstawowych warunków pracy i płacy. (...) Uzyskano od władz miejskich 4-piętrowy duży budynek z oficyną przy ul. Wierzbowej 5. Z początkiem września (...) zamieszkałych tam Niemców usunięto, a na budynku mieszczono tablicę z napisem: "Związek Zawodowy Drukarzy i Pokrewnych Zawodów w Polsce - Oddział Wrocław". W budynku tym urządzono sekretariat związku, dano mieszkania 2, 3 i 4-pokojowe z kuchnią i całkowitym umeblowaniem siedemnastu rodzinom drukarzy. Ponadto zarezerwowano kilka pokoi dla samotnych, którzy do czasu znalezienia odpowiedniego mieszkania znajdowali tam chwilowe locum. Z czasem urządzono na parterze świetlicę ogólną z bufetem oraz drugą przeznaczoną dla sportowców. W remont zainwestowano ponad 250.000.-zł.

Źródło: "Jednodniówka wydana z okazji XX-lecia powstania Związku Zawodowego Pracowników Poligrafii na Dolnym Śląsku. Wrocław 1945-1965" przechowywana w archiwum DZG "UNIPAP" w Wałbrzychu.

Weidenstr. 5 (ul. Wiezbowa), Wohn und Geschäftshaus, Arch. Simon ...
    Kamienica nr 5 przy ul. Wierzbowej, projekt i wykonanie Simon ...